DE RAÏM A PANSA, L'ESCALDÀ DE MASSARROJOS

Massarrojos, pedania de l'Horta Nord, ha recuperat la tradició centenària de l'assecat del raïm per a convertir-lo en pansa. L'escaldà es fa als riuraus, construccions de l'arquitectura popular valenciana, amb porxos oberts coneguts com “ulls”, on posaven els canyissos amb el raïm escaldat per a protegir-lo de la pluja i la humitat.

El riurau del Mas del Fondo de Massarrojos és l'únic que es conserva a l'Horta Nord i el més gran del País Valencià. Allí s'ha celebrat per segon any consecutiu, l'escaldà del raïm, una indústria molt important al final del segle XIX i primeries del XX. Per a La Marina, La Safor, La Vall d'Albaida i en menor mesura l'Horta, era una activitat notable per a la seua economia, donat que bona part de la producció s'exportava, sobretot a Anglaterra, on era molt apreciada.

L'escaldà és un model de pràctica mediambiental que fa de l'aprofitament dels recursos naturals un concepte bàsic i sostenible, tot i que ara només siga un record del passat.

Aquesta tradició, pràcticament perduda, s'ha recuperat gràcies a la iniciativa de l’Associació Cultural Macarella i l'inestimable i encomiable col·laboració d'Héctor Cortina, propietari del riurau, el qual ha invertit temps i diners en la recuperació d'aquest edifici tan singular.


L'escaldà pas a pas

1 - En primer lloc es fa una selecció del raïm per tal de rebutjar els grans que no tinguen la qualitat necessària.

2 - El raïm es submergeix en aigua bullint amb herbes tintoreres com l'artemisa i l'olivarda per a donar-li el seu característic color daurat i una solució de sosa càustica per a clivellar la pell del raïm.

3 - Es posa damunt els canyissos, i les 'escampadores', normalment dones, 'escampen' i distribueixen els penjolls de raïm i es deixen al sol per a iniciar l'assecat.

4 - Per la nit se fiquen al riurau per tal d'impedir la humitat.

5- Esperar set o vuit dies i ja tenim les panses per a gaudir-les,


  

Etiquetes