Demanen una Paterna més humana i més verda postCovid19

L'Aliança per l'Emergència Climàtica ha impulsat un manifest “per a la reorganització de Paterna postCovid19” que volen que siga debatut pels grups polítics per a ser aprovat en el Ple. Reduir la velocitat en tots els nuclis urbans a 30 kmh, molts més arbres en els nuclis urbans, protegir àrees naturals com Les Moles, més freqüències de la línia 2 del metro i apostar per la bicicleta, reduir les emissions de CO₂ a zero en 2040, a apostar per l'energia 100% renovable i l'eficiència energètica i a fer una gestió eficient de l'aigua i dels residus

Nombroses entitats, entre elles la pràctica totalitat de les associacions veïnals, associacions de defensa de la naturalesa, culturals, ampas, scouts, etc., i moltes persones a títol individual han signat el manifest impulsat per l'Aliança per l'Emergència Climàtica de Paterna i SAB en el qual es demana a l'alcalde que done un pas avant i, conjuntament amb la resta de grups polítics, es posen en marxa per a fer una tasca que Paterna necessita ara urgentment: reorganitzar la ciutat per a facilitar la vida en la desescalada del Covid19 i per a escometre canvis, en molts casos de poc cost, que permetran fer una ciutat molt més humana, més sana i més sostenible.

El manifest, de 15 punts, planteja, entre altres mesures, reduir la velocitat en tots els nuclis urbans a 30 kmh, convertir en zona de vianants establement el carrer Major i també altres carrers perquè les persones puguen mantindre la distància de seguretat, apostar per la bicicleta perquè siga el vehicle usual per als desplaçaments en tota la ciutat. “El cotxe no pot envair tot l'espai públic, ens hem acostumat a això, però no és natural”, expliquen des de l'Aliança. “A més, la relació entre més gravetat del Covid19 i majors índexs de contaminació ens diu que hem de preservar la qualitat de l'aire, és a dir, reduir la contaminació i, per tant, la presència del cotxe a la ciutat”.

El manifest planteja també reverdir Paterna plantant molts més arbres en els nuclis urbans fins a arribar a 25 m²/h en poc temps, i protegir àrees naturals com Les Moles, que “a més d'un pulmó verd, per la seua ubicació en el centre dels diversos barris de Paterna es pot convertir en el nexe d'unió no motoritzat entre els diferents barris amb diferents senderes ben condicionats que siguen transitables a peu i amb bicicleta”.

Les entitats també demanen determinació al consistori per a reclamar al conseller España més freqüències de la línia 2 del metro, que ara són de les més baixes de l'àrea metropolitana; plans de mobilitat per als polígons industrials; suport als cultius ecològics de l'horta amb formació per a noves agricultores/ors; impuls a l'economia local, i en l'àmbit educatiu transmetre valors relacionats amb la importància de la durabilitat dels productes i la necessitat de reduir el consum per a reduir també la petjada ecològica.

D'altra banda, el manifest ressalta que la crisi sanitària ha deixat una profunda crisi social en barris com la Coma, que és important anar resolent amb ajudes públiques que el consistori ha de sol·licitar i articular.

Finalment, el manifest recorda a l'Ajuntament que l'aprovació de la declaració d'emergència climàtica feta al setembre de 2019 li compromet, entre altres coses, a reduir les emissions de CO₂ a zero en 2040, a apostar per l'energia 100% renovable i l'eficiència energètica i a fer una gestió eficient de l'aigua i dels residus. Aquests objectius ambiciosos, però aconseguibles, requereixen voluntat política que les entitats signants demanen a tot l'Ajuntament.

“Esperem que el consistori debata el contingut del manifest en el pròxim ple i que tots els grups polítics aporten la seua energia i espenta perquè Paterna avance en la senda de la sostenibilitat”, han conclòs des de l'Aliança.

MANIFEST PER LA REORGANITZACIÓ DE LA CIUTAT DE PATERNA DESPRÉS DEL COVID19

Senyor alcalde,

Com vosté sap, moltes ciutats estan prenent mesures per a adaptar-se al post Covid19 per a ser més resilients i poder afrontar millor els nous temps planificant una mobilitat sostenible per a millorar la qualitat de l'aire, reorganitzant l'urbanisme, millorant les zones d'horta per a estimular l'autoproveïment i millorant les àrees naturals, entre altres iniciatives.

Les persones i entitats firmants ens dirigim a vosté per a fer-li unes propostes que traslladarem a tot el consistori al qual demanem un esforç suplementari per a preparar la ciutat per al període post-COVID19.

Paterna, a més, conscient de l'emergència climàtica, ja s'ha compromés amb un acord plenari a escometre mesures per a afrontar en millors condicions la crisi climàtica i reduir dràsticament la contaminació.

Creiem que ara és el moment de posar en marxa mesures urgents i de planificar-ne altres més estratègiques perquè el nostre municipi encare de la millor manera la postemergència sanitària i l'emergència climàtica. En atenció a aquests motius, li demanem que execute les mesures següents:

1. Declarar tota Paterna zona 30 i posar els mitjans perquè aquesta mesura es complisca. En conseqüència, declarar com a desplaçaments preferents, i per tant amb prioritat en els carrers, els realitzats a peu, amb bicicleta i en cadira de rodes o amb altres ajudes les persones amb mobilitat reduïda.

2. Convertir en zona de vianants més carrers, especialment les que tinguen voreres estretes, a més del carrer Major de manera estable, perquè es puguen mantindre les distàncies de seguretat. Garantir que als carrers no convertits en zona de vianants hi haja espai suficient per a mantindre les distàncies de seguretat dedicant part de la calçada a les persones, o limitar la velocitat a 10 kmh.

3. Organitzar la mobilitat perquè es reduïsca l'ús del cotxe i de les motos a la ciutat per a reduir de manera important i a curt termini la contaminació, mantenint-la per davall dels límits indicats per l'OMS.

4. Centrar la mobilitat urbana en la bicicleta, oferint ajudes per a adquirir una bicicleta mecànica, de pedaleig assistit o de càrrega, i que eixa ajuda siga major per a famílies que no tinguen vehicle motoritzat (cotxe, moto, etc.). Instal·lar aparcaments per a bicis en tots els carrers. Ampliar l'actual sistema de bicicletes públiques i informar dels accessos a València amb bicicleta per l'horta.

5. Acordar amb els polígons industrials i amb la Generalitat plans de mobilitat per als polígons industrials, especialment per a la Font del Gerro, a fi de potenciar l'accés amb bicicleta, transport col·lectiu i compartit.

6. Sol·licitar a la Conselleria d'Infraestructures més combois en la línia 2 per a tindre en tot el municipi freqüències de 15 minuts, la qual cosa incidirà també en el menor ús del vehicule privat.

7. Millorar la xarxa de transport públic amb autobusos elèctrics que cobrisquen tots els barris de la ciutat. Oferir una tarifa anual simbòlica per a la xarxa de transport públic urbà.

8. Afavorir el joc infantil als carrers i places. En lloc d'organitzar artificialment àrees específiques dedicades al joc, garantir les condicions necessàries per a la important funció educativa del joc al carrer.

9. Augmentar la superfície destinada al verd urbà fins a arribar a curt termini als 25-30 m²/h i després incrementar-la sensiblement. Aprovar la nova ordenança de l'arbratge i realitzar el Pla de gestió de l'arbratge aprovat en el Ple. Els arbres milloren la qualitat de l'aire, garanteixen benestar físic i emocional que incrementa les defenses immunitàries, i milloren l'adaptació al canvi climàtic reduint la temperatura. A més, segons estudis recents, una millor qualitat de l'aire està relacionada amb menor vulnerabilitat al coronavirus.

10. Preveure fonts d'aigua potable d'alta qualitat en tota la ciutat perquè en qualsevol lloc les persones tinguen una font pública a menys de cent metres per a poder reduir dràsticament, i després eliminar, la venda d'aigua embotellada.

11. Impulsar l'horta com a rebost de Paterna. Fer costat a les persones i col·lectius que cultiven horts ecològics. Potenciar els horts socials. Eximir del pagament de l'IBI rústic els propietaris/àries que cedisquen els seus horts per a ser cultivats. Potenciar l'agricultura ecològica en la nostra horta amb formació per a noves agricultores i agricultors. Impulsar el consum d'aquests productes en menjadors escolars i esdeveniments organitzats per l'Ajuntament.

12. Protegir les Moles de Paterna per a preservar la seua rica biodiversitat i potenciar les seues possibilitats com a lloc d'esplai. Netejar de residus tot el seu perímetre perquè la població puga gaudir de la seua naturalesa.

13. Atendre les peticions de les entitats del barri de la Coma de manera preferent, i també d'altres barris del nucli urbà en els quals la seua població s'ha vist especialment afectada per les mesures de confinament.

14. Impulsar en els centres escolars valors relacionats amb la importància de la durabilitat de les coses i de la necessitat de reduir el consum. Impulsar l'economia social i local, l'economia circular, l'economia cooperativa, els xicotets comerços, etc.

15. Elaborar un pla amb participació ciutadana per a poder escometre sense dilació els acords derivats de la declaració d'Emergència Climàtica aprovada en el Ple de setembre de 2019 que, entre altres coses, comprometia el nostre municipi a reduir les emissions de CO₂ a zero en 2040, a apostar per l'energia 100% renovable i l'eficiència energètica, a fer una gestió eficient de l'aigua, a recuperar els entorns naturals i a aconseguir una mobilitat sostenible.

Entitats que han firmat el manifest:

Associació de Veïns d'Alborgí, Acció Ecologista Agró, Cor de la Canyada, Associació de Veïns de la Canyada, Associació de Veïns del Barri Centre, Nueva Asociación de Vecinos del Barrio Centro, Associació de Veïns i Entitats del Barri de la Coma, Associació de Veïns de Terramelar, Associació de Veïns del Barri de Campament, Associació Valenciana d'Esportistes de Muntanya, Associació Feminista Adona't de la Canyada-Paterna, Paterna Accesible, Asociación Tai Ji de la Canyada, Col·lectiu de Joves de la Coma, Cáritas La Coma, Granja Julia, Col·lectiu Vici de Bici, Associació Desván Natura, Coordinadora per a la Protecció de les Moles, Coordinadora per la Defensa dels Boscos del Túria, Asociación por la Defensa del Arbolado de Paterna, Escuela 2 Cooperativa d'Ensenyament, Ampa d'Escuela 2. Ampa del Liceo Francés, Colla Gatzara Escola de Tabal i Dolçaina i Grupo Scout Amanecer 685.




Etiquetes