Denuncien la destrucció d'una colònia de parpallò a Crevillent

La Societat Il·licitana d'Ornitologia (SIO),i l'Associació d'Amics dels Aiguamolls del Sud d'Alacant (AHSA) han denunciat davant la Conselleria de Transició Ecològica la destrucció d'una colònia de parpallò a Crevillent.

La setmana passada membres de la Societat Il·licitana d'Ornitologia (SIO) van localitzar una petita colònia de parpallò Riparia riparia en una planta d'àrids situada a Crevillent. En visitar la zona uns dies després van poder comprovar que aquesta havia estat destruïda en haver actuat amb maquinària pesant sobre la zona on es trobava la colònia. Elparpallò és un ocell inclòs con "vulnerable" en l'Annex I del Catàleg Valencià d'Espècies Amenaçades de Fauna, estatus en el qual s'inclouen a aquelles espècies que corren el risc de passar a la categoria anterior (En Perill d'Extinció) en un futur immediat si els factors adversos que actuen sobre ella no són corregits.

Davant aquesta situació, la SIO, la Colla Ecologista - Cultural El Campanà i l'Associació d'Amics dels Aiguamolls del Sud d'Alacant (AHSA) han denunciat els fets davant la Conselleria de Transició Ecològica considerant que podrien ser constitutius d'un delicte relatiu a la protecció de la flora i la fauna.

Segons informen les organitzacions, el parpallò és una espècie pertanyent a la família de les orenetes que nidifica en talussos i tallats de terra o sorra, sigui d'origen natural o artificial com en aquest cas. A vegades s'ha detectat la instal·lació de colònies en talussos formats en obres o pedreres, havent-hi casos en què s'han arribat a acords amb els propietaris per a respectar durant unes quantes setmanes l'àrea de nidificació, el temps necessari perquè els ocells tirin endavant els seus pollades. Els ecologistes lamenten que el propietari hagi actuat unilateralment destruint una colònia de cria d'una espècie protegida i que no hagi donat opció a ser informat sobre la seua importància.


Etiquetes