Descoberta a Cofrentes una planta que donaven per extingida

Tragopogon hybridus és el nom d’una planta rara i escassa que es va localitzar per última vegada a la geografia valenciana en 1987. Ara, després de 30 anys, ha sigut trobada novament durant els treballs de la XII Setmana de la Biodiversitat, celebrada a Cofrentes. La troballa, de la qual Samarucdigital ha sigut testimoni, serà inclosa en el Catàleg Valencià de Flora Amenaçada.

La variada biodiversitat valenciana continua aportant sorpreses. La botànica està d’enhorabona després del descobriment d’una planta que es donava per desapareguda de la geografia valenciana. La primer vegada que es va localitzar un exemplar de Tragopogon hybridus va ser en 1985. El botànic Emili Laguna, col·laborador de Samarucdigital, va ser l’autor del descobriment. Va identificar un exemplar a Tuéjar, a la comarca dels Serrans, prop de l’antiga piscifactoria de Zagra. Després va tornar a trobar-la  en 1987 al terme de Siete Aguas, a la Foia de Bunyol, però la zona de camps de pastura  on estava va quedar arrasada pel ciment a causa de les obres d’una presó que es va deixar a mig fer, com recorda Emili Laguna.

Tragopogon hybridus. Foto: Benjamín Albiach

30 anys després del primer descobriment, quan els científics ja pensaven que la planta havia desaparegut del territori valencià, la Tragopogon hybridus ha tornat a ser localitzada. L’autor de la cita de 2017 és el naturalista Javier Martínez, un dels participants a la Setmana de la Biodiversitat de Confrents. L’investigador rastrejava uns camps pròxims al barranc del Naixement en companyia d’Antonio Pérez, expert en coleòpters i llombrígols, dins la “quadrícula” que tenien assignada dins del territori que havia sigut seleccionat per a l’estudi. El biòleg identifica unes empremtes de gat salvatge i de teixó encara fresques en el fang. Mentre conversem sobre la seua intenció de buscar rèptils i amfibis ens sorprén la presència fugaç d’una serp, possiblement una colobra bastarda, que ràpidament s’amaga entre les roques.

Rara i estranya

El rastreig continua i, entre l’exhuberant vegetació que la primavera fa esclatar, Javier Martínez descobreix una planta que qualifica com “molt rara i estranya”. En un prat de pastures, envoltada per camps de cultius d’ametlers, el biòleg identifica l’elegant flor de tonalitats morades en forma d’estrela d’una espècie molt difícil de trobar. El fotògraf Benjamín Albiach i el càmera de Samarucdigital Javier Sánchez, immortalitzen el moment seguint les seues indicacions, captant les imatges que acompanyen el present text i que han sigut una prova clau per a poder validar que es tracta de l’espècie que ja es donava per desapareguda. El mateix Emili Laguna confirma el descobriment gràcies a les imatges, amb un esclat d’alegria compartida pels investigadors. La cita forma ja part del Banc de Dades de la Biodiversitat (BDB) i serà també inclosa en la pròxima revisió del Catàleg Valencià d'Espècies de Flora Amenaçada.

El naturalista Javier Martínez i Javier Sánchez (Samarucdigital) en el moment del descobriment. Foto:Benjamín Albiach

La Tragodon hybridus s’ha convertit en protagonista inesperada de la XII edició de la Setmana de la Biodiversitat, que enguany s’ha celebrat a Cofrentes. La iniciativa ha reunit una cinquantena d’investigadors de les universitats valencianes, la Generalitat i diverses associacions conservacionistes amb l’objectiu de fer un inventari detallat de les diferents espècies que alberga el terme d’esta població. Una oportunitat per a intercanviar experiències entre alguns dels màxims experts en botànica o fauna. Enguany l’organització han tingut el suport de l’Ajuntament de Cofrentes, el Balneari, Iberdrola i Red Elèctrica. El programa d'actes ha inclòs activitats especialment dedicades a la població local, com una jornada nocturna dedicada a la identificació de rates penades i la plantació d'una altra espècie vegetal molt rara i escassa descoberta al costat del riu Cabriel; la Frangula alnus.

Dos milions de cites

Els participants han recorregut pam a pam un espai de 120 km2 dividit en quadrícules per identificar i comptabilitzar tots els sers vius que han trobat. Uns treballs que s’han prolongat durant 4 jornades de dia i també de nit i que han permés identificar peixos, amfibis, rèptils, aus, rates penades, papallones nocturnes, líquens i flora de tot tipus. En total, en estos quatre dies s’han aportat 7081 noves cites de 387 espècies diferents. En conjunt la informació sobre la biodiversitat del terme de Cofrentes es situa en 14.424 cites de 1.657 espècies. Totes elles formen part del Banc de Dades de Biodiversitat de la Comunitat Valenciana, que arreplega ja quasi dos milions de cites de més de 19.000 espècies diferents. Una ferramenta que permet als científics i a qualsevol ciutadà conèixer la varietat de vida que alberga el territori valencià, com explica el cap de Vida Silvestre de la Generalitat, Juan Jiménez, que destaca la importància de donar a conèixer eixe instrument a tota la societat. El Banc està obert a la incorporació de les aportacions que qualsevol persona pot fer mitjançant una aplicació de mòbil disponible a la mateixa web del BDB, o enviant la informació per altres mitjans.

D’altres dels protagonistes de la present edició de la Setmana de la Biodiversitat seguirem parlant a Samarucdigital en pròximes entregues, per a detallar algunes altres sorpreses que ha deixat la present convocatòria.

Etiquetes