Descoberta una tortuga marina ponent ous a una platja de Sueca

Uns joves han descobert una tortuga babaua en el moment en què estava dipositant els seus ous en la platja de les Palmeres, a Sueca. Els testimonis han telefonat al 112 i els tècnics de recuperació de fauna s’han fet càrrec de la posta. Part dels ous han sigut traslladats a una platja de l’Albufera i la resta a l’Oceanogràfic de València.

Poc després de la mitjanit del primer dissabte juliol, una tortuga babaua  (Caretta caretta) de grans dimensions ha eixit de la mar per a dipositar els seus ous en l’arena de la platja de les Palmeres, a Sueca. En eixos moments molta gent que freqüentava el passeig marítim ha advertit l’escena i uns joves han notificat la situació al telèfon d’emergències 112. Tècnics de , la Universitat de València i de s’han  desplaçat al lloc per a recuperar la posta formada en total per 89 ous, que la mare ha soterrat davall l’arena.

Les tortugues tornen on van nàixer

Els investigadors han confirmat els fets i han introduït un microxip dins el cos de l’animal per a poder fer un seguiment dels seus viatges. A més l’han marcat amb una anella i li han extret sang per a poder analitzar el seu estat de salut. Seguint el protocol, la mare tortuga ha sigut després alliberada perquè puga seguir el seu camí. Es molt probable que en les pròximes setmanes la mateixa tortuga torne a dipositar més ous en una altra platja de la zona. La tortuga babaua és “filopàtrica”, es a dir,  torna a criar al mateix lloc on va nàixer.

La major part dels ous, 71, han sigut tralladats i soterrats a la platja de La Punta, a l’Albufera de València, on SamarucDigital. Els altres 18 ous descansen en les incubadores de l’Oceanogràfic, per a garantir la supervivència d’una part de les cries i poder estudiar en detall la seua evolució només eixir de de la closca.


Un fet desconegut

L’aparició de nius de tortuga marina en les costes valencianes era un fet desconegut fins fa poc anys, este el quart cas que es detecta des de 2006. El niu més recent es va localitzar l’any passat a Torrevieja, . Els altres nius es trobaren a la platja de Sant Joan d’Alacant i a Puçol.

L’increment de la detecció d’estos nius està relacionada amb la major ocupació humana de les zones de litoral i també amb la conscienciació ciutadana. No es casualitat que la localització de la tortuga a Sueca s’haja produït un dissabte per la nit en ple estiu, quan la gent ompli les zones de platja. Els tècnics expliquen que tot indica que la cria de tortugues marines és habitual en el litoral valencià però es difícil de detectar perquè es produeix  de nit i de manera inesperada. Fins fa poc més d’una dècada no s’havien detectat casos com este al Mediterrani Occidental i la posta d’ous de tortugues marines era una imatge més associada al Carib o les costes de l’altra banda de l’Atlàntic i el Pacífic.

Les principals amenaces per les tortugues marines son la pesca accidental i l’abundància de plàstics en la mar que confonen amb meduses, un dels seus aliments predilectes. La seua presència davant les nostres costes garanteix l’equilibri de la biodiversitat marina i ajuda a mantindre en bon estat la cadena tròfica.

Es investigadors animen a la gent a telefonar al 112 sempre que detecten una tortuga en una platja o qualsevol altre succés relacionat amb fauna, per a poder actuar de la manera més adequada per als animals.

Etiquetes