Descobrint el frenesí dels amfibis

El Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana organitza una jornada de camp per a descobrir el frenesí dels amfibis. L'objectiu és donar a conéixer entre els membres de la institució i els estudiants de l'últim curs de Biologia aquesta classe d'animals així com conscienciar sobre la importància de la seua protecció.

El Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana (COBCV) ha preparat per al pròxim dissabte de vesprada un viatge a la població valenciana d'Alcubles, a la comarca dels Serrans, per a presenciar un dels espectacles més bonics que ofereix la natura valenciana com és el cant de centenars de gripaus i granotes durant la reproducció. La jornada anomenada "Frenesí amfibi" té com a objectiu descobrir als col•legiats del COBCV i també als estudiants de l'últim curs de grau de Biologia la importància d'aquestes espècies així com l'hàbitat que necessiten per a reproduïr-se. ‹‹Volem celebrar una jornada d'apropament a un món una mica desconegut com és el de les basses temporals i el dels amfibis. Es tracta de donar a conéixer aquests animals i els seus hàbitats que cada volta estan més amenaçats››, explica Vicent Sancho, secretari del COBCV.

Un cor atronador format per gripaus i granotes

La pluja de les últimes setmanes i l'augment de les temperatures farà que centenars de gripaus, granotes i ofegabous desperten de la letargia hivernal i inicien una cursa decidida cap a la reproducció. En alguns paratges del territori valencià s'han format basses temporals que han d'aprofitar els amfibis abans que el sol les asseque per complet. És el cas de les 4 reserves de fauna per a amfibis que hi ha declarades al municipi d'Alcubles (València) on els biòlegs desenvoluparan la seua experiència de camp. El frenesí amfibi és el premi col•lectiu que guanyen els gripaus mascles després d'esgotadores jornades vespertines i nocturnes cantant-li a les femelles. És la recompensa a llargues hores de cants atronadors. Però la passió dels amfibis ha estat precedida per un dels espectacles de la natura mediterrània més sorprenents que existeixen: el cant de milers de gripaus i granotes que converteixen el silenci de la nit en un escàndol nocturn difícil d'imaginar. ‹‹Principalment escoltarem els cors de reproducció del gripau corredor que s'agrupen centenars de mascles per atraure les femelles i fan uns cors molt impressionants i molt sorollosos. De nit, principalment, veurem i escoltarem aquesta espècie. També sentirem al tòtil, al gripauet, a la granota verda i probablement també trobarem ofegabous, que és una salamandra que viu en aquests ecosistemes››, conta amb detall Sancho.

Foto: Gripau corredor cantant a Alcublas (COBCV)

Uns insecticides naturals

Les basses temporals són creacions efímeres provocades per la pluja. Són molt importants per al futur d'aquesta classe d'animals protegits i alhora amenaçats pel canvi climàtic, l'ús de plaguicides i l'alteració de l'hàbitat. Entre altres coses els gripaus i les granotes es troben entre els animals més beneficiosos que existeixen per a les persones. Són uns grans aliats dels éssers humans perquè es comporten com a autèntics insecticides naturals capaces de devorar i per tant de controlar a milers d'insectes molestos com els mosquits i les mosques o d'altres perjudicials per a l'agricultura. A més els amfibis funcionen com a bioindicadors de la qualitat de les aigües, ja que no toleren aigües brutes o contaminades.

Foto: Balsa El Prado de Alcublas (COBCV)

Etiquetes