Detectada la presència del rubrum, una planta invasora, al Parc El Fondo d'Elx

AHSA va alertar la passada tardor del perill de l'arribada d'aquesta espècie al parc natural.

La setmana passada membres de l'Associació d'Amics dels Aiguamolls del Sud d'Alacant (AHSA) van detectar diversos peus de l'espècie Pennisetum setaceum, vulgarment cridada cua de rabosa o rubrum, en la cuneta de la Vereda de cendres, carretera que voreja la zona nord del Parc Natural del Fondo. La cua de rabosa és una espècie botànica invasora, inclosa en l'annex I del Catàleg Espanyol d'Espècies Exòtiques Invasores, que està tenint una veloç propagació en el sud de la província, alerta AHSA. 

El grup ecologista s'ha posat en contacte amb la Conselleria de Medi Ambient per a indicar la situació exacta de les plantes i procedir a la seua eliminació. D'altra banda, considera que l'aparició d'aquest xicotet nucli, podria estar relacionada amb l'abocament de restes de podes provinents dels habitatges situats a l'altre costat d'aquesta carretera.


Al novembre del passat any AHSA va presentar un escrit davant la Conselleria de Medi Ambient, alertant de la ràpida expansió del rubrum pel terme municipal d'Elx, afectant el Clot de Galvany i del perill que arribara al Parc Natural del Fondo. Pel que sembla, actualment, tècnics de l'Administració Autonòmica estan actuant contra l'expansió d'aquesta espècie en la serra de Santa Pola.

AHSA considera imprescindible que els ciutadans coneguen el greu impacte que pot provocar l'expansió del Pennisetum setaceum, a través de la realització de campanyes d'informació i sensibilització, promogudes per les administracions públiques per a evitar la propagació d'aquesta planta. En aquest sentit, Amics dels Aiguamolls informa que ha col·laborat amb l'Ajuntament d'Elx en l'elaboració d'uns tríptics informatius, que espera siguen editats i difosos pròximament.

Amics dels Aiguamolls recorda que és una espècie amb un alt potencial invasor, que en altres zones del nostre país, com Canàries i Andalusia, està provocant considerables danys tant al mitjà natural com a l'agrícola i que malgrat l'expressa prohibició per a la seua possessió, transport o venda, encara hi ha vivers que continuen venent exemplars de cua de rabosa i fins i tot algunes administracions públiques ho continuen utilitzant en zones verdes. A més adverteix que la seua propagació a través de les cunetes i marges de carreteres, les converteixen en un important vector de propagació d'aquesta, sent els ecosistemes àrids i semiàrids molt sensibles a la possible invasió d'aquesta espècie.


Etiquetes