Detectat un niu d'àguila de panxa blanca amb tres pollastres en Bernia Alacant

Agents mediambientals de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica han localitzat un niu d'àguila panxa blanca (Aquila fasciata) amb tres pollastres en la serra de Bernia, a la província d'Alacant. És la segona vegada en vint anys que es realitza una troballa d'aquestes característiques en la Comunitat Valenciana. D'altra banda, el projecte europeu AQUILA a-LIFE ha informat d'un rècord de naixements de l'espècie sense precedents a les províncies de Madrid i Mallorca.

La posada de Bernia, que es considera extraordinària, ha estat detectada per agents mediambientals de la Conselleria en un espai protegit de la Xarxa Natura 2000, Zona Especial de Protecció d'Ocells (ZEPA) Muntanya de la Marina. Les cries presenten bon aspecte, tenen una edat aproximada d'entre dues i tres setmanes i s'alimenten de restes d'ocells de mitjana grandària o de conills que els seus progenitors cacen per a alimentar-les. En cas de continuar el seu desenvolupament amb normalitat, donaran els seus primers vols a la fi del mes de maig.

Una posada d'aquestes característiques es pot relacionar amb una major abundància d'aliment en el mitjà, la qual cosa permet a la femella poder realitzar una posada elevada i viable. Aquesta espècie sol posar entre un i dos ous i tenen, de mitjana, un èxit reproductor d'1,26 pollastres per parella.

En la Comunitat Valenciana s'ha comprovat la presència de 65 parelles d'àguila de panxa blanca, és una espècie amenaçada que està classificada com a 'Vulnerable' en el Catàleg Valencià d'Espècies de Fauna Amenaçades". Aquesta troballa s'emmarca en el programa de la Conselleria de seguiment i vigilància de nidificació de l'àguila de panxa blanca, per a protegir i conèixer amb exactitud la grandària de la població amb la finalitat de determinar l'evolució futura d'aquesta, i així poder realitzar accions de conservació, en les quals participen agents mediambientals.

A més del programa de seguiment i vigilància, l'administració autonòmica duu a terme diferents accions de conservació i recerca d'aquesta espècie, com el programa de marcatge i anàlisi de malalties en pollastres d'àguila de panxa blanca que es realitza des de l'any 2015, com ja informo Samarucdigital.

Participen també agents mediambientals del Grup d'Intervenció a Altura (GIA), al costat de personal tècnic dels Centres de Recuperació de Fauna, Universitat de València i Universitat Catòlica de València, als quals va tenir ocasió d'entrevistar Samarucdigital.

Així mateix, s'està col·laborant en l'estudi de l'ús de l'espai de les àguiles de panxa blanca, mitjançant la col·locació d'emissors de seguiment GPS/GMS, projecte finançat per Xarxa Elèctrica d'Espanya (REE) i altres empreses, amb la direcció del Grup de Vertebrats Terrestres de l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (Universitat de València) i del Grup de Recerca de Zoologia de Vertebrats (Universitat d'Alacant).

Balanç excepcional en la Comunitat de Madrid

D'altra banda el projecte europeu AQUILA a-LIFE, ha informat d'un rècord de naixements sense precedents a les províncies de Madrid i Mallorca. Fins avui quinze àguiles de panxa blanca han nascut en el seu hàbitat natural en la temporada reproductora de 2020, gràcies a les accions en favor d'aquesta espècie amenaçada desplegades pel projecte europeu AQUILA a-LIFE. Nou d'aquests pollastres han nascut a Mallorca i sis en la Comunitat de Madrid, de sis i quatre parelles reproductores respectivament, no descartant-se que en els pròxims dies puguin fer eclosió més exemplars.

D'aquestes quinze noves àguiles de panxa blanca, dotze d'elles han nascut de parelles formades per exemplars reintroduïts a Mallorca i en la Serra Oest de Madrid. Quant a les tres restants, una és un pollastre criat en captivitat per GREFA que ha estat adoptat per una parella madrilenya, gràcies a una actuació desenvolupada el passat 14 d'abril per AQUILA a-LIFE amb la col·laboració de la Comunitat de Madrid. Les altres dues són descendents de dues àguiles de panxa blanca salvatges, no reintroduïdes, que tenen el seu territori reproductor entre la Comunitat de Madrid i la província de Guadalajara i que són objecte de tutela i seguiment constant per part d'AQUILA a-LIFE.

Avui dia existeixen gairebé vint noves parelles d'àguila de panxa blanca en zones on aquesta espècie havia desaparegut o estava en vies de fer-ho, gràcies a l'alliberament de més de mig centenar d'exemplars per part d'AQUILA a-LIFE des de 2018, a les quals cal sumar els ocells alliberats en un projecte anterior de similars característiques centrat en la mateixa espècie, LIFE Bonelli.

"Treballar en favor de l'àguila de panxa blanca és positiu per a la naturalesa i les persones: en tractar-se d'un depredador en el més alt de la cadena tròfica contribueix al manteniment i la restauració de la complexitat pròpia dels ecosistemes. Això és alguna cosa que es tradueix en l'activació de múltiples serveis ambientals que són més necessaris ara mateix que mai, com ens està demostrant l'actual pandèmia motivada pel coronavirus", explica el president d'GREFA i responsable d'AQUILA a-LIFE.

L'àguila de panxa blanca, és una au rapaç que es troba en regressió en gran part de les seves poblacions europees. La meitat de la seva població en el Mediterrani Occidental es troba a la Unió Europea, sobretot a Espanya i també a Itàlia (concretament a Sicília) i França.


Etiquetes