Dia Mundial del Medi Ambient. Comunicar per a transformar.

En el Dia Mundial del Medi Ambient Samarucdigital vol posar l'èmfasi en la necessitat d'un periodisme ambiental rigorós i de qualitat, imprescindible per a la conscienciació ciutadana sobre la urgència d'una Transició Ecològica justa que aposte per la conservació i recuperació de la biodiversitat. María García de la Font, presidenta d'APIA, encoratja als mitjans, empreses i administracions a apostar per un valor segur i imprescindible: la informació ambiental.

Han passat més de divuit mesos des del començament de la pandèmia del coronavirus i malgrat les limitacions de mobilitat, els ecosistemes segueixen ressentits. Aquesta paradoxa posa de manifest el grau de degradació que ja venia arrossegant la Naturalesa en tot el planeta.

Avui, que celebrem el "Dia Mundial del Medi Ambient", ja hem consumit tots els recursos naturals del planeta disponibles per a tot l'any... pel que els pròxims sis mesos tornarem a "viure a crèdit". Sí estimat lector, ens mengem més ràpidament el planeta que la capacitat que té de reposició i restauració.

Nacions Unides ha triat per a commemorar aquest dia el lema "reimagina, recrea, restaura", conceptes que posen de manifest la importància del moment i l'oportunitat que representa la restauració dels ecosistemes. Restaurar-los significa prevenir, detenir i revertir aquest mal, o cosa que és el mateix, passar d'explotar la naturalesa a curar-la.

Si d'alguna cosa ens ha de servir la COVID-19, és per a no tornar a cometre els mateixos errors: creure que podem continuar usant, sobreexplotant i tirant la nostra naturalesa o cosa que és el mateix, exhaurint recursos naturals per sobre de la seua capacitat de regeneració. Quan ferim als ecosistemes, estem minvant la nostra pròpia salut, i la pandèmia mundial és el millor exemple. Una naturalesa sana ens protegeix, el contrari ens porta aquestes conseqüències que estem vivint en primera persona.

Durant aquests últims mesos, els periodistes ambientals hem posat el focus en la relació entre les zoonosis i la degradació ambiental. Com un medi ambient danyat és molt perjudicial per als éssers humans i per què és imprescindible que cuidem de la naturalesa, si volem que ella ens cuide.

La conscienciació ambiental no es pot aconseguir sense informació rigorosa i de qualitat. Vivim un moment de transició ecològica, energètica i climàtica, que suposaran canvis radicals en la nostra manera de produir i de consumir, i imperativament hauran de ser respectuosos amb el medi ambient. Aquests canvis ens estan portant a un canvi en els nostres hàbits de vida i de relació amb el nostre entorn, en tots els seus àmbits.

Perquè aquests canvis es produesquen, els ciutadans hem de comptar amb la informació ambiental necessària i així, sense deixar a ningú enrere de la manera més inclusiva possible, aconseguir complir amb els compromisos ambientals i climàtics dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i l'Acord de París.

Administracions i empreses han de fer un doble esforç. D'una banda, apostar per la transició ecològica, energètica i climàtica de manera decidida. I en segon lloc, explicar-ho: informar de les seues accions perquè els ciutadans s'impliquen en el canvi.

La demanda d'informació ambiental és cada vegada major. I una mostra d'això és l'aposta de múltiples mitjans de comunicació per espais exclusius sobre medi ambient, en els quals periodistes especialitzats aconsegueixen publicar reportatges del major interès social. La informació ambiental s'ha convertit en indispensable i es troba entre les més demandes i llegides.

Avui més que mai volem reconéixer el treball incansable dels professionals de la informació que diàriament ofereixen articles i reportatges rigorosos sobre el que de veritat importa als lectors, buscant el rigor i la qualitat en les seues informacions. Aplaudim amb força als mitjans que tenen visió de futur i aposten per un valor segur: la informació ambiental.


Etiquetes