Dos dones, passat i present de l’agricultura en l’Horta

El passat i el present de l’agricultura en l’Horta de València s’ajunten en este vídeo. Dos dones llauradores parlen i descobreixen que, amb una diferència de mig segle practiquen una agricultura semblant. Cóm era la vida en l’Horta fa setanta anys, cóm es cultivava i quins productes, cóm era la propietat de la terra i cóm funcionava la Tira de Comptar en l’antic Mercat d’Abastos. La jove Susana i la veterana Amparo conversen sosegadament en l’escenari feraç de l’Horta de Godella.

Susanna Ferrando, doctora en filosofia, va decidir en 2008 dedicar-se a temps complet als camps que ja treballaren els seus pares i iaios a Godella.  Es va decidir a donar el pas davant , en una època on la ciutat de València vivia d’esquenes a l’horta.

Susanna Ferrando parla amb Amparo Nácher, nascuda a la pedania valenciana de Mont-Olivet i veïna de Castellar ja fa uns anys. Amparo del Consell Agrari Municipal de València i una mostra viva de la importància femenina en el treball al camp. Una i altra formen part de dos generacions de llauradores unides per l’estima a la terra. Tenen moltes coses que contar-se.

Susana es agricutora ecològica, i Amparo li descobreix que els seus pares i els seus avis també ho eren, sense saber-ho. Els agricultors de l'Horta de hui en dia cultiven quasi tots la terra que poseeixen. Pero fins fa poc, els amos eren rics que no la treballaven o membres de una noblesa improductiva.  Susana Ferrando sap apreciar com a llauradora i con a dona l’experiència d’Amparo , una vida dedicada a l’agricultura. L'Horta de València és l'escenari d'esta entrevista, on treballen i viuen.

Etiquetes