Dos nous plans estratègics per a potenciar l'agricultura ecològica a València

La revitalització de l'agricultura periurbana en el context geogràfic de la ciutat de València ha sigut el tema d'una jornada organitzada per VSF Justícia Alimentària Global el dia 14 de gener. També es va a avançar el primer Pla Valencià de la Producció Ecològica de la Generalitat, que es presenta demà en la Conselleria d'agricultura, Medi ambient, canvi climàtic i desenvolupament rural.

Amb una alta participació, es van donar cita en el Complex Esportiu Cultural de La Petxina tots els implicats en la cadena alimentària: productors, ramaders, distribuïdors, i tècnics de l'Administració local i autonòmica, amb presència també d'experts d'altres zones geogràfiques que han desenvolupat experiències d'agricultura periurbana aplicables a un territori amb condicions excepcionals com és l'Horta de València.

Durant la jornada es van abordar els distints aspectes clau d'estos processos. Es van explicar en públic les distintes visions que tenen sobre el tema els sectors implicats i, en una sèrie de tallers vespertins, distints col·lectius van treballar amb l'objectiu de concretar un full de ruta perquè la ciutat de València puga proveir-se d'aliments de proximitat, alhora que dinamitzar als llauradors de l'horta que els produïxen.

La tradició dels cultius de l'Horta

L'alcalde de València, Joan Ribó, va insistir en el fet que qualsevol acció que es promoga en la ciutat, verdader rebost dels seus habitants, ha de cenyir-se a la tradició dels cultius de l'Horta, adaptant-los a la realitat actual, i prendre decisions que afavorisquen acords internacionals firmats per la ciutat.


La regidora delegada d'Agricultura i Horta, Consol Castillo, precisa que s'ha redactat l'esborrany d'un pla agrari per a la ciutat de València, que estan consultant amb els diferents agents del procés agrícola per a acabar d'elaborar-ho, agents què fins ara les autoritats municipals ignoraven, inclòs el Consell Local Agrari.


Enric Navarro, veterà productor ecològic de l'Horta de València, i un dels elements més actius en la promoció d'esta fórmula de cultiu, explica la paradoxa que la major part d'esta producció se'n va a l'estranger, quan la població susceptible de consum agroeco és pròxima al milió de persones en la ciutat i voltants d'ella.


Josep Manuel Pérez, tècnic de la Regidoria d'Agricultura, Horta i Pedanies, va donar detalls sobre les conversacions mantingudes amb interlocutors implicats en l'agricultura periurbana de la ciutat, i va presentar les línies generals del primer esborrany d'este pla.


Alfons Domínguez, tècnic del Servei de Producció Ecològica , Innovació i Tecnologia, un departament que acaba de crear-se en la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, va anunciar en la Jornada els trets bàsics d'eixe nou servici que dedicarà tots els seus esforços a la promoció agroecológica en la Comunitat.

El pla consta de cinc línies estatégicas, per a donar al sector les oportunitats que fins ara no ha tingut. Un paralelisme d'este pla de la Generalitat amb el pla agrari de l'ajuntament de València és la seua elaboració progressiva i amb consultes a interlocutors implicats en l'agricultura, perquè ells subratllen els problemes majors que veuen el el seu sector, per tal que l'Administració prioritze la seua acció.


També va intervindre en la jornada, Arturo Angulo, representant de la FAO a Espanya. Va declarar l'interés de la en l'agricultura periurbana. La FAO te el propósit de vincular els sitemas agraris amb la realitat urbana, una cosa que no sempre encaixa en el model productiu dominant. Més de cent ciutats del planeta han firmat un programa per a resoldre els problemes de l'agricultura periurbana d'una manera holística, general, tocant tots els aspectes.


Etiquetes