Drons al servei de la natura

El Servei de Vida Silvestre de la Conselleria de Medi Ambient està provant l'ús de drons amb càmeres tèrmiques per a estimar poblacions d'ungulats. La tècnica s'ha utilitzat al Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars per a calcular el nombre aproximat de porcs senglars que durant els últims mesos protagonitzen diversos conflictes en finques privades de cítrics.

Censar porcs senglars (Sus scrofa) per a estimar la seua població és molt difícil. Es tracta d'animals crepusculars i nocturnes que desenvolupen bona part de la seua activitat durant la foscor. Comptar aquests animals es complica si l'hàbitat que han triat per a viure és una zona com la desembocadura del riu Millars, entre les poblacions castellonenques de Borriana i Almassora. El Millars en el tram inferior tocant a la mar forma una densa vegetació constituïda bàsicament per canyes invasores, senillars i bogues. Els porcs senglars s'amaguen perfectament entre aquesta atapeïda vegetació i resulta pràcticament impossible localitzar-los.

Vols tèrmics

Des de fa uns anys la tecnologia dels drons s'ha posat al servei de la natura, entre moltíssimes altres aplicacions. Les imatges termo gràfiques preses des d'aeronaus pilotades per control remot estan resultant molt útils a l'hora de descobrir poblacions de fauna salvatge. Aquest és l'exemple dels porcs senglars de la desembocadura del Millars. El Consorci riu Millars format per la Conselleria de Medi Ambient, la Diputació de Castelló i els ajuntaments de Borriana, Almassora i Vila-real, ha rebut en els últims mesos diverses queixes de propietaris de finques agràries per les destrosses dels porcs senglars. Fins ara algunes de les xifres indicades sobre la quantitat de porcs senglars al Millars eren aproximades. L'empresa encarregada de realitzar l'estimació de la població mitjançant aquesta tecnologia termo gràfica apunta 22 exemplars.

Foto: Sus scrofa, Lodz, Poland

El camp de vol

La zona d'estudi s'ha delimitat entre el tram final del Millars i els termes d'Almassora i Borriana que toquen el riu. Per a identificar l'espècie i estimar la població s'ha utilitzat la teledetecció amb sensors tèrmics aerotransportats. Concretament s'ha usat una càmera termo gràfica d'alta velocitat amb la qual s'han obtingut imatges radiomètriques geo referenciades. Els vols han cobert una superfície de vora 350 hectàrees i han obtingut més de 6000 fotografies.

Foto: Abel Campos

Volar de nit

Els drons al servei de la natura estan revelant-se com a una extraordinària tècnica a l'hora de resoldre problemes amb la fauna com els protagonitzats pels porcs senglars del Millars. Ara falta que la nova llei que regularà d'ací a poc temps aquesta tecnologia permeta vols de nit per tal de descobrir plenament l'activitat de la fauna que està activa durant les hores nocturnes. De moment els drones només poden volar durant les hores de llum.

Etiquetes