El canvi està al carrer

Carrers tallats, places ocupades, fires o bici-manifestacions… Tot un seguit d’actes es celebren a milers de ciutats davant l’inici de la gran cimera del Clima de París, COP21. Pot ser els representants dels països allí concentrats ja tenien una decisió presa abans de reunir-se, no obstant bona part de la ciutadania els recorda que no tenim un planeta B.

No és dia de falles, ni 9 d’Octubre, però la plaça de l’Ajuntament, al centre de València, està oberta als vianants i tallada al trànsit de vehicles. Un bon motiu per a celebrar un dia de festa. És el primer diumenge d’una nova era, el primer dia on s’aplica la idea de la nova corporació municipal de tancar l’emblemàtic espai als vehicles motoritzats dins la política de mobilitat que s’ha començat a implantar.

La jornada és encara més especial perquè coincideix amb la convocatòria mundial contra el canvi climàtic amb el lema “Fes que la teua veu s’escolte en la COP21 de París”. A hores d’ara entenem que bona part del món s’ha assabentat ja que la capital francesa acull una decisiva conferència internacional sobre el clima, on participen 195 països amb la intenció (més o menys calculada) de reduir les emissions d’efecte hivernacle.

La veu de les solucions

Milers de ciutats del món van secundar la iniciativa, exceptuant precisament París on les concentracions estan prohibides a causa de les mesures d’excepció després dels atemptats terroristes. Les concentracions que es tractaren de celebraren allí trobaren la contundent oposició policial.

En les cinc continents ha hagut resposta a la convocatòria. Londres, Madrid, Barcelona, Melbourne, Hong Kong, Jakarta, Berlín o Rio de Janeiro, entre moltes altres ciutats, i també Castelló, Alacant, La Vall d’Uixó o Alzira. Centenars de milers de veus i actes s’uniren per a reclamar solucions davant el canvi climàtic.

La plaça de l’Ajuntament de València es va convertir en un mapa del món fet amb les mans banyades en pintura de molts ciutadans i un compromís personal de cadascú per a reduir l’empremta de carboni. Una fira de productes ecològics, teatre, música i propostes de solucions de diversos col.lectius i associacions amb el suport de l’Ajuntament, ompliren un espai habitualment ocupat pels cotxes. Un símbol que hauria de tindre rèpliques perquè els polítics sempre necessiten ser pressionats per a respondre.


Etiquetes