El Centre Excursionista de València, present i futur

El Centre Excursionista de València, entitat degana de l'excursionisme de la Comunitat Valenciana haurà d'abandonar la seva seu social el 28 de febrer després d'haver de sol·licitar al jutjat la liquidació definitiva del concurs de creditors.

El CEV havia estat propietari de la seu de la Plaça Tavernes de la Valldigna  des de fa més de 20 anys i ara en no poder atendre els deutes del préstec hipotecari en els darrers anys s'ha procedit a un embargament sent ara propietat de Bankia. El CEV ha tingut problemes  econòmics, uns fruit de la crisi econòmica, altres derivats de la seva pròpia gestió i els més importants derivats de la manca de suport institucional en els últims 4 anys, sense haver rebut cap subvenció per prestació de serveis a la societat com venia fent amb l'Ajuntament de València i amb diferents conselleries de la Generalitat, que ajudaven a pagar l'elevat IBI del local i a reduir el deute amb el préstec hipotecari.

Foto: Arxiu CEV

El CEV va arribar a un acord fa anys amb tots els grups polítics de l'Ajuntament de València i això havia estat objecte de reunions per part del meu germà Juan Manuel Ferris, el President del CEV. Després de la defunció del president del CEV sembla que els grups polítics s'han oblidat dels seus compromisos, i el que ens arriba extraoficialment és que l'Ajuntament no sabem si finalment va a optar a la compra a Bankia i usar-lo com edifici dotacional públic... Tampoc la corporació municipal sembla que ha estat capaç després de 4 anys de gestions d'oferir un local públic amb un lloguer social a unaassociació que rebut fa 25 anys la medalla d'or de la Ciutat. I per últim se li va demanar al nou govern local que restituís el Conveni que mantenia amb l'anterior equip municipal que no era una ajuda a fons perdut sinó una prestació de serveis d'activitats de temps lliure i esports a la natura als habitants de la ciutat. I aquest Conveni que tantes satisfaccions va donar a la ciutat i va ajudar a pal·liarels deutes va veure com no es renovava el 2013 fins ara, i que el nou govern es va comprometre a la renovació a partir del 2016, sabent que era molt important la seva aportació per el Pla de Viabilitat que es va acceptar en el jutjat en el procés concursal.

Demandes sense atendre

Els socis del CEV hem vist com s'ha passat de donar suport a l'entitat com un referent de l'excursionisme esportiu (medalla Or de la Generalitat), cultural i ambiental (medalla del Voluntariat Ambiental GV) a no atendre les seves demandes i oferir algun tipus de suport a una associació que en els seus 70 anys d'existència ha donat  refugi en els seus locals a multitud d'ONG i petites associacions.

El CEV ha estat i és un referent en el camp cultural i ambiental promovent els Premis Cavanilles, les Exposicions de Artistes per la Natura i entre altres accions els Premis de Medi Ambient Margalló promoguts pel soci i pintor Michavila en què es va premiar a diferents grups ecologistes com la Carrasca, CEVA Albaida, SASE, Vall de Vernissa i Agro camp de Morvedre.

L'entitat va iniciar després dels tràgics incendis de la Calderona i Penyagolosa a 1992 les Campanyes de voluntariat ambiental des de 1993 fins 2016, sent un referent del voluntariat amb els escoltes, associacions conservacionistes i la Universitat de València. La participació i compromís del CEV pel territori es concreta en la presència des de la seva creació al CAPMA de la Generalitat, en les juntes rectores dels parcs de Calderona i Xera-Sot i els paisatges protegits de Benicadell, així com en nombroses iniciatives de normatives de protecció dels espais naturals, vies pecuàries, arbres monumentals, ús forestal, etc ...

Tot això realitzat amb socis voluntaris que des de l'Institut Valencià d'Excursionisme i Natura han promogut accions conjuntes amb col·lectius ecologistes en el Dia Internacional de la Muntanya Neta, campanyes de protecció de cavitats, jornades de promoció de l'ecoturisme i recuperació del patrimoni rural,  creació de Plataforma rural Valenciana amb la Unió de Llauradors, ecologistes  i cooperatives,  Custodia del territori, etc ... i en el camp de les fites esportius al CEV és de destacar l'expedició a Groenlàndia (1970) la primera ascensió valenciana a l'Everest (1991), les nombroses expedicions internacionals espeleològiques de caraceter científic amb les Universitats i ascensions als primers 8.000 valencians. En el camp educatiu i formatiu al CEV va invertir temps i diners amb fons europeus de desenvolupament rural a la creació de refugis-escola a la Calderona, Alt Túria i Penyagolosa dedicats a activitats de d'educació ambiental i voluntariat.

Foto: Arxiu CEV

70 anys de tasca voluntària

La tasca voluntària dels socis els ha portat en aquests 70 anys a l'equipament de zones d'escalada, topografia de coves, estudis científics sobre ecoturisme i camins històrics i especialment els treballs de marcatge amb voluntaris del sender europeu de gran recorregut GR10 i del GR7 a la província de València i un àmplia xarxa de senders locals en Calderona, Penyagolosa, Alt Túria, Bèrnia i altres paratges de la CV.

És difícil resumir l'esforç col·lectiu de tants valencians que han après a estimar les nostres muntanyes i els parcs gràcies a la tasca formativa i educativa amb infants, joves, famílies i adults, però el que si evidència és que la pèrdua d'aquesta part del teixit associatiu valencià, és un fet que afecta no només als socis de l'entitat sinó que perjudica la salut cultural i ambiental de la ciutat que perd un dels seus vaixells insígnies dels que anys enrere feien gala la classe política d'acostar a l'entitat. Malauradament ja no és possible evitar la dissolució de l'entitat, ja que no ha trobat el suport esperat per part de les institucions valencianes per remuntar la situació i seguir amb la seva tasca social com a entitat d'utilitat pública que acull un important arxiu històric de l'excursionisme .

No sé si la classe política valenciana ha estat a l'altura de les circumstàncies, perquè València i la Comunitat havien d'haver ajudat a aquesta associació que ha marcat un camí als ciutadans on la sostenibilitat, l'estima pel territori i la llengua i la solidaritat ha estat el seu guia durant més de 70 anys. Els socis deixarem la nostra seu per crear una Societat Excursionista que espera mirar cap al futur per a oblidar aquests últims anys d'abandonament i falta de sensibilitat per part d'aquells que gestionaren i gestionen la nostra Comunitat i ciutat. I aquesta societat tindrà com a referent els valors socials, ambientals i culturals de la Colla Excursionista el Sol que ara fa gairebé un segle va ser el germen del CEV i el referent associatiu de l'excursionisme valencià.

Presidents del CEV al 50 aniversari del club al paratge de Sant esperit a la Calderona (1946-1996). Foto: Arxiu CEV

Etiquetes