El cos humà i la casa com a ecosistema

El programa 17 del Samarucdigital amplia els augments i s'acosta a alguns dels animals més menuts que viuen tant al cos humà com a la natura: els paràsits i les plagues. Analitzem per què el cos humà és un ecosistema per a centenars d'espècies i quin és l'impacte que aquestes poden causar.

Podcast À Punt Media

Els éssers humans necessitem viure en simbiosi: vora cent bilions de bacteris habiten el nostre cos i ens permeten realitzar funcions tan bàsiques com la digestió i l'absorció dels nutrients o la reproducció. És el microbioma, un conjunt de microorganismes que viuen en equilibri amb nosaltres i que, en cas de desequilibrar-se generen nombroses malalties. L'ecosistema que els humans hem creat per sobreviure són les ciutats i els pobles i en concret, les nostres cases. La llar també suposa un vertader ecosistema per a nombroses espècies, moltes d'elles indesitjables. En el programa de hui analitzem el cos humà, la llar i el medi ambient com a suport d'un ecosistema que pot desequilibrar-se amb la presència de paràsits i diverses espècies de bestioles, insectes, bacteris o fongs.

Foto: Staphylococcus

Entrevista amb Santiago Mas Coma

La llista de càrrecs científics de Santiago Mas és inacabable: Catedràtic de Parasitologia de la Universitat de València, President de la Federació Mundial de Medicina Tropical, Membre Expert de l'OMS (Ginebra, Suïssa), Director del Centre Col·laborador de l'OMS (Ginebra) i Director del Centre de Referència sobre Parasitologia de la FAO - Nacions Unides (Roma). Com un dels majors experts mundials en malalties parasitàries humanes, l'entrevistem per a conéixer la seua activitat de recerca al voltant de les malalties oblidades i el cos humà com a ecosistema de diverses espècies.

Santiago Mas Coma

Entrevista amb Ricardo Jiménez Peydró

Ricardo Jiménez és director del Grup d’Entomologia i Control de plagues de l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (UV). Especialista en mosques i mosquits com el mosquit tigre, l’entrevistarem per a parlar amb ell del medi ambient com a ecosistema dels paràsits. Parlem de plagues de paràsits com els polls o les puces, també d’altres plagues per insectes com les paneroles.

Ricardo Jiménez Peydró

Tertúlia amb Santiago Mas i Ricardo Jiménez

Acabar amb les espècies perjudicials per als conreus, per a la casa o per a la salut, pot convertir-se també en un problema mediambiental si no es fa correctament i es tenen en compte els possibles danys col·laterals que això puga suposar. Al temps de tertúlia reflexionarem sobre les mesures ambientals i sanitàries que es poden posar en marxa per controlar les poblacions dels paràsits i plagues tant al cos humà com al medi ambient.

Tweet sonor 

L’enginyer forestal Ferran Dalmau ens dura com cada setmana el tweet sonor, on en només un minut ens planteja dades i reflexions sobre el tema del programa. 

So de la natura 

En el temps del so de la natura Batiste Miguel ens acostarà la natura a les ones amb els seus sons sobre medi ambient. Ens dóna una pista: "A les selves tropicals hi ha totes les formes de vida que podríem imaginar i si parem atenció als paràsits ... Encara més". Què escoltarem hui a les ones d'À Punt?



Etiquetes