El cranc blau, un polissó per atzar

De segur que heu sentit parlar del cranc blau, un crustaci exòtic de grans dimensions que es va localitzar per primera vegada a les nostres costes l’any 2012. És originari de l’Atlàntic, i mentre s’especula sobre com ha pogut arribar fins ací i s’estudia quin impacte pot estar tenint en els nostres ecosistemes, allò ben cert és que ja s’ha començat a capturar-lo i a comercialitzar-lo.

 

Coneixerem Vicente Urios, director del Grup d’Investigació de la Zoologia de Vertebrats de la Universitat d’Alacant. Visitarem la primera i única reserva de parotets, que es troba a Bicorp, a la Canal de Navarrés. Caminarem per la serra d’Irta, en una ruta de 12 quilòmetres entre Peníscola i Alcalà de Xivert, passant per l’últim tram de costa verge de la Comunitat Valenciana. Passejarem pel barranc dels Horts, a Ares del Maestrat, per a visitar els roures i les carrasques monumentals. Pararem atenció a la xufa, un superaliment que ocupa 6 mil fanecades de cultiu a l’Horta de València i 8 mil tones de producció anual. Coneixerem més de prop Ecologistes en Acció, un moviment que agrupa més de 300 col·lectius de l’àmbit ecologista i social.


El cranc blau, un polissó per atzar

Ens endinsarem en el món d’esta nova espècie, el cranc blau que ha arribat al Mediterrani, possiblement amb els vaixells que arriben des de les costes americanes, però encara no se sap amb certesa. Com tampoc se sap encara quin impacte pot estar tenint en els nostres hàbitats naturals. Mentre arriben les conclusions definitives dels especialistes, este crustaci és cada dia més abundant i els pescadors han començat ja a comercialitzar-lo pel fet que la seua carn és considerada exquisida. El nostre company Abel Campos ha estat amb els pescadors del Palmar i del port de Gandia seguint-ne el rastre.

Vicente Urios, director del Grup d’Investigació Zoologia de Vertebrats de l'UA

Conversa amb Vicente Urios

Coneixerem Vicente Urios, director del Grup d’Investigació de la Zoologia de Vertebrats de la Universitat d’Alacant, amb una trajectòria professional que l’ha portat per mig món per a treballar amb espècies com ara el jaguar o el xacal.

Parotet a la reserva natural de Bicorp

El parotet

Visitarem la primera i única reserva de parotets, que es troba a Bicorp, a la Canal de Navarrés, per a conéixer de prop estos bonics i curiosos insectes que ajuden, a més a més, a controlar la població de mosques i mosquits.

Peníscola

Serra d’Irta, l'última costa verge

Caminarem per la serra d’Irta, al Baix Maestrat, en una ruta de 12 quilòmetres entre Peníscola i Alcalà de Xivert, passant per l’últim tram de costa verge de la Comunitat Valenciana, un autèntic goig per als sentits. Acompanyats pels nostres col·laboradors Belén Salvador i Chema Rabassa, hem fet el recorregut per la torre Badum i admirant els afluents d’aigua dolça que encara fluïxen d’entre les pedres.

Carrasca monumental del Barranc dels Horts

Barranc dels Horts

Passejarem pel barranc dels Horts, a Ares del Maestrat, per a visitar els roures i les carrasques monumentals. El bon estat de conservació en què es troba ens permet endevinar com serien els boscos d’estes terres fa milers d’anys.

Xufa, un superaliment

La Xufa

Pararem atenció a la xufa, que ja ha rebut el reconeixement internacional per les seues propietats nutritives. Per a gaudir dels superaliments no cal viatjar milers de quilòmetres de distància. Només cal anar a l’horta de València on es troba esta joia nutricional. La nostra companya Kristin Suleng ens descobrix les propietats saludables d’este superaliment que combina l’agricultura sostenible i l’alimentació de proximitat.

Claudio López, activista d'Ecologistes en Acció

Ecologistes en acció

El model de consum en què vivim des de fa anys causa perjuís al medi ambient i també problemes de caràcter social. D’esta idea parteixen Ecologistes en Acció, un moviment que agrupa més de 300 col·lectius de l’àmbit ecologista i social, que busca conscienciar la gent dels problemes mediambientals que causa l’actual model de consum.  Són més de 300 agrupacions de València reunides en una ONG que coneixerem ara de prop.

Samaruc, espècie en perill d'extinció

El samaruc

Acabem el programa i acabem la temporada. I ho volem fer amb imatges d’eixe peixet que forma part dels nostres endemismes i que li dóna nom a este programa: el samaruc, una espècie amenaçada que ha experimentat una important recuperació gràcies al treball dels especialistes i de grups de conservació de la naturalesa. A tots ells, que ens han acompanyat al llarg d’estes setmanes, el nostre agraïment per la seua participació. Gràcies també als nostres col·laboradors més directes, i a vosaltres, per seguir-nos cada setmana ací, en Samarucdigital.


Etiquetes