El fangueig, un espectacle ornitològic

Aquests dies assistim, com cada any en aquestes dates, a un gran espectacle en l'Albufera. Al so del motor del tractor i de les gàbies centenars d'ocells apareixen en grans bàndols en el cel dels arrossars de l'Albufera component una simfonia visual única de gran bellesa.

Aquests dies assistim, com cada any en aquestes dates, a un gran espectacle en l'Albufera de València. Al so del motor del tractor i de les gàbies (rudes de ferro dels tractors) centenars d'aus, gavines, esplugabous, garsetes blanques i picaports, apareixen en grans bàndols en el cel dels arrossars de l'albufera component una simfonia visual única de gran bellesa. Les aus, en general fugisseres, saben que el tractor no és una amenaça i ballen al seu voltant en el seu gran festí gastronòmic.


Es tracta del fangueig,amb el qual comença el cicle del cultiu d'arròs en l'Albufera. Succeeix entre els mesos de gener i febrer, quan els arrossars es van buidant de l'aigua de la perellonà. Els tractors amb les seues gàbies llauren la terra airejant-la i mesclant la palla restant de la collita de l'any anterior amb el fang perquè es podrisca. Les aproximadament 15.000 hectàrees d'arrossars que alberga el Parc Natural de l'Albufera generen una gran quantitat de palla, ara com ara improductiva, la retirada de la qual dels arrossars és un dels problemes d'aquest cultiu que fins i tot no ha trobat solució definitiva en l'Albufera sense que, d'alguna manera, afecte l'ecosistema. Una qüestió que hem tractat en diferents articles i reportatges en SamarucDigital.

El problema de la palla de l'arròs és la seua putrefacció en els camps que ennegreix les aigües i les deixa sense tot just oxigen, l'anòxia. Un fenomen que té efectes negatius sobre la biodiversitat de la llacuna i sobretot en la fauna bacteriana que infecta les noves plantes destruint moltes d'elles, retallant o posant en perill, fins i tot, la següent collita arrossera. Un problema que posa de manifest la fragilitat d'un ecosistema aquàtic i la seua convivència l'explotació per l'home dels seus recursos.

El fangueig és una les tres solucions que es té al problema de la palla de l'arròs. Les altres dues són la retirada i la crema. La crema està prohibida per Europa, causava la contaminació de l'aire i grans molèsties als pobles i rodalies de València, només es permetia excepcionalment per part de Conselleria de Transició Ecològica fins a l'any passat. La retirada és la solució més ecològica i sostenible juntament amb el fangueig.


Etiquetes