El nou PGE d’Alboraia amenaça 264.000 m2 d’horta

El nou Pla General Estructural (PGE) de Alboraia afectarà a 264.000 m2 d'horta protegida. Des de Per l'Horta i la plataforma "Alboraia, Horta i Litoral" consideren que aquest PGE planteja un creixement urbanístic irreal i innecessari que suposa tornar a la cultura del “pelotasso” i criden a la mobilització del veïnat i a presentar alegacions en contra del PGE.

El govern del PSPV-PSOE d'Alboraia, amb el suport del PP i l'oposició de la resta del ple (Cs, Compromís, EUPV) ha rescatat un Pla General Estructural (PGE) del PP de 2003, que van exposar en 2011 i no van poder aprovar. Per l'horta critica la voracitat urbanística del govern municipal que pretén tornar a la política especulativa a l'Horta, recuperant el projecte que el PP no pogué aprovar en 2011: reclassificar horta per a resoldre el deute municipal i millorar la capacitat econòmica de l’ajuntament. De fet el PGE va a ocupar 264.000 m2 d'horta perquè aquest és el màxim de superficie d'horta que la recentment aprovada Llei d’Horta de Valéncia ha deixat sense protecció específica al terme d’Alboraia. Per l'Horta i la plataforma "Alboraia, Horta i Litoral" proposen la retirada del projecte de PGE i conviden a la ciutadania a mobilitzacions i a presentar al·legacions en contra del PGE d’Alboraia (data límit 30-9-2019). 

Mobilització a Alboraia ahir. Foto: Perl'Horta

El Govern municipal defensa el Pla General d'Ordenació Urbana d'Alboraia

El Govern municipal defensa el Pla General d'Ordenació Urbana d'Alboraia, ja que s'ha treballat d'acord amb el PAT i la Llei de l'Horta, normativa proposada i aprovada pel Govern del Botànic en les Corts Valencianes, i que s'ha respectat al mil·límetre pel Pla ara exposat al públic. Segons l'Ajuntament, "s'ha treballat la reforma del Pla General presentat pel PP en 2011 per a rebaixar substancialment l'ocupació de l'horta, directament amb la Conselleria i sobretot amb Compromís a través de Lluís Ferrando, Director General de Territori, i els seus tècnics, al mateix temps que la Conselleria avançava en la reforma del PAT i elaborava el Pativel i la Llei de l'Horta. I ara resulta que, segons aquests grups no hem d'ajustar-nos a res del legislat i aprovat?"


Socialistes i populars justifiquen el PGE en la necessitat de millores. Nou institut públic, per al trasllat del CEIP Ausias March (que sumen 17.000 m2) , millora de les comunicacions entre el nucli històric i el litoral amb un nou vial per la cara sud del polígon industrial i la seua connexió amb la V-21, així com resoldre part del deute pel soterrament de les vies del metro al seu pas per la població. A aquestes cal afegir la necessitat d'acomplir amb les ràtios legals de parcs públics, motiu pel qual es contempla un parc de 25.000m2 per a “fires i events” sobre l'horta i altres 71.000 m2 de Parc a la zona de Peixets.

¿Es vol oferir habitatges als veïns o de fer negoci “important” nous veïns?

Aquesta és la pregunta que es fan els veïns i els defensors de l'horta en fer números. Es preveu  la construcció de 2.850 habitatges pensats per a acollir un total de 7.130 habitants, el que representaria un increment de la població d'Alboraia en un 30%. Completament exorbitant, pera Per l’Horta, si tenim present que tant València com la Comunitat Valenciana ha perdut població en els últims 10 anys pel descens de la natalitat i que a Alboraia, segons el PGE, hi ha 2000 habitatges buits. 

EL PGE amaga que l’increment dels habitatges serà encara major, denuncia Per l’Horta. Es preveu el trasllat a l’horta de les escoles Dr Lluch i Ausiàs March. Els terrenys on estan ara ubicats al centre històric passarien a ser residencials, tot i que no es comptabilitzen al PGE. Aquestes operacions -molt lucrativa en el cas de DR LLuch, un centre propietat de l'Església- densificaran encara més el centre històric d´Alboraia. Finalment també es sacrifica horta per eixamplar inecessariament un polígon industrial, hui infrautilitzat (47.000 m2), i l'ecoparc (9.900m2).


Des del Govern municipal no entenen "el canvi de postura de tots els grups, excepte el PP, que exigeixen que simplement no es faça res i renunciem a obtenir el terreny per als centres escolars, la comunicació sostenible amb la platja, l'habitatge VPO, etc. A més ens demanen que renunciem a ordenar amb el Pla General el creixement previst en els sectors urbans de la platja per a obtenir amb claredat els terrenys per a col·legis futurs o un centre de salut i les zones verdes o esportives pendents, a més de l'obtenció d'habitatge protegit també allí a la platja, on els habitatges aconsegueixen preus inaccessibles per al comú dels veïns i veïnes d'Alboraia".

Urbanisme en primera línia de platja

Al litoral també es preveu urbanitzar 124.000m2 de zona ja urbana a Patacona (sector Vinival) i 108.000 m2 al pàrking d'Alcampo a Port Saplaya, on s'alçarien 2.000 vivendes noves en un litoral ja massificat i sense serveis. Per al Govern municipal, els crítics amb el Pla fan trampes, ja que "compten com a nous els sectors ja urbans de les platges, que estan pendents de desenvolupament, i no necessiten el Pla General per a fer-lo, o el sector de Peixets que efectivament és parc, encara que no li afigen el cognom "Agrari", perquè ells saben que es recupera el cordó dunar, es rehabilita l'horta, que supera els 50.000 m² i es realitza únicament un aiguamoll on es deriven les séquies per a la seua depuració i filtrat amb procediments ecològics i que retornarà al mar aigua neta i sana procedent de les séquies o la depuradora. I no es construeix cap edifici, ni passeig, ni res de res, més enllà de camins de passeig i carril bici o el mateix aiguamoll."

Aquest setembre Quabit Immobiliària i EGUSA van aconseguir un principi d'acord per a saldar el deute de 26,3 milions d'euros que la societat pública de sòl d'Alboraia (València) manté amb la companyia presidida per Félix Abánades. En aquest sentit, EGUSA entregarà a Quabit terrenys de Port Saplaya, en total 52.000 metres quadrats, on la promotora té previst construir uns 500 habitatges en primera línia de mar en un termini màxim de tres anys, segons es pot llegir en la web de la mateixa constructora. La nova ordenació, en la qual ja treballa la companyia, donarà espai a promocions residencials d'alta qualitat, tant de primera com de segona residència. També es dotarà de tots els serveis necessaris, àrees d'oci i comercials i amplis espais verds, tot això limitant amb el Passeig Marítim i la Platja de Port Saplaya.


Quabit està molt interessat en el Sector "UE-2 Port Saplaya", qualificat d'urbanitzable, i un dels pocs situats en primera línia de platja que actualment poden desenvolupar-se. Segons la companyia, un Sector estratègic per la seua capacitat de desenvolupament a mitjà termini i el seu alt potencial de revaloració. 

EGUSA entregarà aquests terrenys com a dació en pagament per a liquidar el seu deute de 26,3 milions d'euros. D'una banda, 23,4 milions d'euros que Quabit va avançar al municipi valencià per al desenvolupament del Sector "UE-2 Port Saplaya" i que finalment va quedar paralitzat. I per un altre, 2,9 milions d'euros en concepte d'interessos legals reportats sobre la quantitat principal des de febrer de 2014, data en la qual Quabit va reclamar per incompliment la resolució del contracte. El jutjat d'Instrucció número 6 va donar la raó a Quabit el desembre de 2016, una sentència ratificada posteriorment per l'Audiència Provincial de València.


Etiquetes