El nou xacal daurat africà

Xacal daurat africà (Canis antus) és el nom que li ha donat el Grup d'Investigació en Zoologia de Vertebrats de la Universitat d'Alacant a un mamífer carnívor de grandària mitjana que habita al Marroc i al Sàhara occidental. Fins avui es confonia amb el xacal daurat (Canis aureus), una superespècie que ocupa un territori enorme d'Euràsia. Després de l'obtenció del genoma mitocondrial de dos exemplars s'ha tornat a nomenar l'espècie. Es tracta d'una investigació d'importància internacional amb marca alacantina.

L'equip d'investigadors encapçalats pel doctor i zoòleg Vicente Urios no pretenia estudiar xacals daurats africans al nord del Marroc. Des de l'any 2002 el Grup d'Investigació en Zoologia de Vertebrats de la Universitat d'Alacant es troba al Marroc estudiant la presència d'un gran carnívor com és el lleopard. Després de 15 anys i més de 30 expedicions al nord d'Àfrica l'objectiu principal està més a prop d'aconseguir-se i alhora ixen nous descobriments que enriqueixen la investigació principal.


Les primeres investigacions apuntaven la possibilitat que es tractara de llops en lloc de xacals, ja la Universitat d'Oxford en 2011 i més tard el Museu d'Història Natural de París assenyalaven en diverses publicacions científiques la seua presència en països com Senegal, Algèria o Tunísia.


Després de 2 anys seguint el rastre d'aquesta espècie per tot el Marroc i part del desert del Sàhara es van aconseguir mostres de diversos xacals daurats africans.


Els nous estudis moleculars del segle XXI estan posant a les espècies al lloc històric que els correspon i als investigadors, de nou en les portades de les revistes científiques més importants del món i en la secció de medi ambient de molts mitjans de comunicació. En l'últim mig segle no s'havia fet res paregut amb cànids al món. El Grup d'Investigació en Zoologia de Vertebrats de la Universitat d'Alacant en col·laboració amb la Universitat Politècnica de València han aconseguit tornar a nomenar una espècie de cànid gràcies als avanços que permeten els estudis moleculars. El xacal daurat Africà, el Canis antus, ja no és el xacal comú daurat tan abundant en molts països d'Europa i Àsia, conegut científicament com a Canis aureus. El xacal africà és un mamífer carnívor comú que fins ara no es troba amenaçat. Aquesta investigació d'empremta alacantina permetrà una millor i més adequada atenció a l'espècie africana.

Etiquetes