El present i el futur del Prat de Cabanes-Torreblanca, l’ofegabous, Per l'Horta, Racó de l’Olla...
Hui volem compartir amb vosaltres un aniversari molt especial: els 30 anys de la declaració del Parc Natural del Prat de Cabanes-Torreblanca, a la comarca de la Plana Alta. Una zona humida de gran importància que, com la major part d’estos ecosistemes, ha patit atacs especulatius de tot tipus però que ara gaudix de bona salut.
A LA CARTA À Punt
Vos convidem a conéixer la història, el present i el futur del Prat de Cabanes-Torreblanca: des que van dessecar l’històric pantà del Prat, al segle XVIII, i la creació d’arrossars, fins al seu estat actual.Visitarem l’Albufera de València, concretament el Centre de Conservació d’Espècies d’Aigua Dolça de la Comunitat Valenciana, ubicat al Palmar. Sabrem, de la mà de la seua directora, per què és únic a Europa. Parlarem d’una vella coneguda dels valencians: la taronja. Però ho farem indagant en la seua història. Caminarem pels paisatges moriscos de la serra Calderona, ubicada entre les províncies de València i Castelló. El seu cor va ser amagatall de la població morisca valenciana. Coneixerem l’ofegabous, l’únic tritó present a la Comunitat Valenciana. És un amfibi amb una cua molt sensible a la contaminació de l’aigua i per tant un bioindicador de la seua qualitat. El Racó de l’Olla és una reserva integral ubicada al Parc Natural de l’Albufera de València on crien centenars d’aus aquàtiques. Però el que poca gent sap és que antigament fou un hipòdrom. Hui coneixerem la seua història.
Aurora Quero. Dir. conservadora Parc Natural del Prat de Cabanes-Torreblanca
Parc Natural del Prat de Cabanes-Torreblanca, 30 anys de protecció.
El Prat de Cabanes-Torreblanca és l’aiguamoll més important de les comarques del nord. Enguany compleix 30 anys com a parc natural. Com altres zones humides, ha patit canvis i agressions de tot tipus. En origen va ser un gran pantà que van dessecar, també hi conreaven arròs, arbres fruiters i vinya. Hui les aus són les protagonistes. Vos convidem a recórrer el Prat de la mà del nostre company Abel Campos.
Rosa Brines amb Pilar risueño al Centre de Conservació d’Espècies d’Aigua Dolça de la Comunitat Valenciana
Entrevista a Pilar Risueño
Gràcies al Centre de Conservació d’Espècies d’Aigua Dolça de la Comunitat Valenciana, al Palmar, s’han pogut conservar espècies aquàtiques endèmiques sense les quals el nostre ecosistema haguera patit importants alteracions . Però este emplaçament per a la conservació té unes característiques, a més, que el fan únic a Europa i que cada any rep la visita de més investigadors interessats en este procés de conservació. Rosa Brines ha estat amb la responsable del Centre, Pilar Risueño.
El ofegabous
L’ofegabous: el tritó valencià
L’ofegabous és l’únic amfibi amb cua que habita a les basses temporals i permanents del territori valencià. El nom té a vore amb una tècnica de defensa que pot causar la mort als seus depredadors involuntaris. Pablo Vera i Oriana Brunori queden a les Alcubles amb el biòleg Vicent Sancho per a conèixer el seu hàbitat i amb Toni Pradillo, tècnic del Centre de Conservació d' Espècies d' Aigua Dolça de la CV per a conèixer el seu estat de conservació.
La Ribera, el bressol de la taronja
Tots coneixeu la taronja, però probablement pocs coneixeu la seua història a la nostra terra. La nostra companya Kristin Suleng, al costat de Vicent Ibáñez, tècnic de Turisme Ajuntament de Carcaixent, i amb Alfons Domíngue., citricultor ecològico de la Vall de la Casella, ha visitat tres llocs claus de la comarca central de la Ribera Alta per a entendre el seu recorregut: l’hort monumental de l’Ermita, el magatzem històric de Carcaixent i l’hort de la Casella, a Alzira.
Parc Natural Serra Calderona
Ruta de paisatges moriscos a la serra Calderona
El cor de la serra Calderona és un espai verd i humit que fa segles fou l’amagatall dels últims moriscos valencians. Hui caminarem per pinedes i suredes, travessant antics horts de la mà de l’ambientòloga Belén Salvador d’Itinerantur i Carles Ferrís. Pres. de Junta Rectora del Parc Natural Serra Calderona. Ens acompanyeu?
Batiste Miguel y Francisco collado al Racó de l'Olla
El Racó de l’Olla.
No deixem l’Albufera perquè entrarem a entrar al Racó de l’Olla, un complex de llacunes i mallades recuperat per a la naturalesa on abans corrien cavalls i hui crien centenars d’aus aquàtiques. El nostre company Batiste Miquel ha tingut el privilegi de recórrer la reserva amb Francisco Collado, tècnic del Servei Devesa Albufera del Ajuntament de València.