Observant aus des del confinament en l'Albufera de València

Yanina Maggiotto, presidenta de l'Associació de Guies de Birding CV, ens relata l'experiència de passar de la vida en el camp dedicada a la seua passió per l'observació d'aus, a fer-ho en una terrassa a la seua casa en l'Albufera de València. Al mateix temps prepara els protocols de seguretat per a reprendre l'activitat del Birding de manera segura. Acompanyem l'article amb un reportatge, protagonitzat per Yanina i Virgili Beltrán sobre els guies professionals del birding en la Comunitat Valenciana.

Estem arribant a la fi de la fase 0 del confinament causat per la COVID-19, i amb això superarem la impossibilitat d'eixir de les nostres llars. Situació que ens ha portat passar temps als nostres balcons, terrasses o jardins per a continuar gaudint de la nostra passió... l'observació d'ocells. Com a guia de bird watching i naturalesa acostumada a estar tot el dia en el camp, ha sigut un exercici reflexiu i d'adaptació molt interessant el que he hagut de realitzar per a adaptar la meua vida com a birdwatcher als pocs metres de la meua terrassa.

Sense dubtes, la passió pels ocells i la possibilitat de gaudir-les des de la meua casa a la Devesa de l'Albufera de València ha resultat de gran ajuda per a mantenir el seny i l'enteresa.

 Vistes de l'Albufera des de la casa de Yanina

A la vegada, des del mateix 15 de març, Daniel López Velazco un ornitòleg espanyol excepcional, va tindre la gran idea de formar un grup de Facebook anomenat Aves desde casa – COVID19, amb la finalitat de compartir diàriament les observacions, fotografies o comentaris sobre la fauna que aconseguírem observar des de les nostres cases.El grup ha arribat a tindre més de 1300 membres, alguns més actius que uns altres, de tots els racons d'Espanya i fins d'altres països. Ha sigut una font d'unió, de suport i acompanyament molt positiva per a suportar aquest temps de la millor manera possible.

 Bec pla. Foto: Yanina Maggiotto

Personalment, per viure on viu, fa anys que porte fent llistes de les meues observacions. Perquè us feu una idea, viu en una torre d'11 pisos enmig de la Devesa de l'Albufera de València, envoltada d'un bosc mediterrani, amb vista al llac de l'Albufera, les mates, arrossars, a un xicotet llac d'aigua salobre i a la mateixa mar Mediterrània. Aquesta combinació d'ecosistemes proporciona per si mateix la presència d'una gran biodiversitat.

A això, hem de sumar el fet que el confinament ha succeït en ple pas migratori prenupcial, afegint així la possibilitat d'observar moltíssims ocells de pas. La terrassa es va convertir en el meu lloc d'estar permanent. Des que visc ací he arribat a veure un total de 170 espècies d'ocells, però mai havia tingut la possibilitat de destinar-li el temps i la continuïtat d'observació que aquesta situació excepcional m'havia presentat.

 Arpellot de marjal. Foto: Yanina Maggiotto

Així va ser, des d'aquell diumenge de març diàriament he destinat una gran quantitat d'hores per a aconseguir observar 135 espècies d'ocells diferents. Moltes d'elles esperades i buscades com el gomet, el gall de canyar o corriol patinegro, però moltes altres han sigut una sorpresa total... un trencapinyols en migració que ha sigut la 5ta cita per al Parc Natural, un escateret o una gavina de tres dits que m'ha fet emocionar com feia temps no em passava.

 Cabrellot. Foto: Yanina Maggiotto

Ara ens estem preparant per a tornar a poc a poc, i com a guia des de Visit Natura i presidenta de l'Associació de Guies de Birding CV, implementarem els protocols oficials per a poder guiar amb seguretat vetlant pel benestar de tots com a premissa primordial.

És molt important que aquesta volta a la naturalesa la realitzem amb molt de respecte, ja que molts ocells han començat a criar en aquest període de "tranquil·litat" per a elles i hem de ser més conscients que mai de l'impacte o molèsties que podem arribar a causar. Per això, us desitge un retorn al camp i a la naturalesa amb molt d'afecte i cura per tots i per tot. A alçar els prismàtics!! 

L'Associació Guies Birding de la Comunitat Valenciana es va crear per a promoure un turisme ornitològic sostenible, responsable i professional a la Comunitat Valenciana. Ells són experts en l'observació d'ocells, o birdwatching, una activitat centrada en l'observació d'aus silvestres que al territori valencià està sumant cada vegada més seguidors.




Etiquetes