El turisme actiu consolida l'ecoturisme i factura 80 milions d'euros

L'estudi anual realitzat per CV Activa revela que el nombre d'empreses continua creixent, millora notablement la professionalitat en la gestió i que el turista és cada vegada més exigent amb els paràmetres de seguretat, qualitat i cura del medi ambient. Més del 10% de les empreses compta ja amb una plantilla de més de 15 persones, la qual cosa suposa un volum anual d'ocupabilitat d'una mitjana de 2600 ocupacions.

La crisi sanitària provocada per la propagació de la COVID-19, d'abast internacional, va derivar ràpidament en una crisi econòmica que es va acarnissar amb especial virulència en el sector del turisme. Davant aquesta situació, l'associació Comunitat Valenciana Activa (CV ACTIVA) va prendre la iniciativa d'elaborar una enquesta que permetera, d'una banda, disposar d'una radiografia actualitzada del sector i de les conseqüències de la citada crisi en les empreses de Turisme Actiu, i, d'altra banda, recollir les seues propostes i necessitats. L'objectiu final d'aquest estudi és col·laborar a la posada en marxa d'accions que permeten afrontar amb èxit la recuperació del Turisme Actiu en la Comunitat Valenciana i el desenvolupament de les activitats amb les majors garanties.

Pese a la garrotada econòmica que ha suposat la crisi de la COVID, el sector és optimista. L'enquesta duta a terme per l'associació empresarial de Turisme Actiu i ecoturisme de la Comunitat Valenciana, CV Activa, reflecteix que aquest subsector turístic ha crescut superant les 420 empreses en 2020, a més d'augmentar el volum d'ingressos i ocupabilitat en la Comunitat Valenciana. Segons les dades estadístiques extretes, la facturació global anual d'aquestes empreses se situa al voltant dels 79 milions d'euros, amb negocis cada vegada més consolidats, amb major professionalització del seu personal i que manté una mitjana anual de 2.600 ocupacions, arribant fins i tot a 15 persones en plantilla. "La mostra de l'estudi s'ha realitzat sobre el 7% de les empreses que componen el sector en la Comunitat Valenciana", declara el president de CV Activa, Fernando Falomir.

 Font; Estudi sobre la situació del Turisme Actiu en la Comunitat Valenciana davant la crisi sanitària provocada per la pandèmia de covid-19. CV Activa.

El 90% de les empreses té més de 5 anys d'antiguitat, la qual cosa transmet la idea d'un sector cada vegada més assentat en una base de gestió professional. A més, es constata un increment del 10% en el nombre de companyies registrades oficialment en la Comunitat Valenciana des de 2018 en comparació amb la quantitat recollida en l'estudi elaborat per l'Associació Nacional d'Empreses de Turisme Actiu (ANETA) aqueix mateix any. "Aquest increment pot ser degut tant a l'auge de l'ecoturisme com a la creixent demanda per viure experiències turístiques de component actiu on ja no sols es visita un lloc", aclareix Tanausú Zumaquero-Anou, gerent de l'associació autonòmica i la nacional. Un altre motiu clar és un augment en les empreses oficialment inscrites, que "regularitzen la seua activitat impulsades per les campanyes de lluita contra l'intrusisme que Turisme Comunitat Valenciana duu a terme juntament amb la nostra organització", indica Zumaquero-Anou.

 Font; Estudi sobre la situació del Turisme Actiu en la Comunitat Valenciana davant la crisi sanitària provocada per la pandèmia de covid-19. CV Activa.

La multiactividad continua sent la principal característica del sector, encara que les principals activitats realitzades i més demandades són el senderisme i les activitats aquàtiques com a caiac i piragüisme, opcions que s'adapten a tota mena de públic. "És interessant destacar que cap empresa ofereix una única activitat. Està en l'ADN del nostre sector adaptar-se als canvis de tendència, innovar i diversificar, però sense perdre l'essència de cada empresa", comenta Belén Salvador, secretària de CV Activa. A més, la meitat de les empreses consideren que el Turisme Actiu i Ecoturisme serà el primer a recuperar-se, "abans fins i tot que el turisme de sol i platja", afig.

Horitzó de recuperació: primavera de 2021

Malgrat que la majoria de les empreses planejava reprendre l'activitat a l'estiu, el 72% de les mateixes no espera una recuperació econòmica fins a la primavera de 2021. L'estudi reflecteix caigudes de més del 50% en la facturació del Turisme Actiu, concretament el 46% considera que aquest 2020 perdrà més del 70% del seu negoci, en comparació a l'any anterior. Cal tindre en compte que el 78,57% ja reconeixia estar passant dificultats econòmiques durant la temporada d'estiu i va ser necessari reestructurar la plantilla, específicament el 53,6% dels negocis ha realitzat ERTE en tota la plantilla.

 Font; Estudi sobre la situació del Turisme Actiu en la Comunitat Valenciana davant la crisi sanitària provocada per la pandèmia de covid-19. CV Activa.

En conseqüència, entre les mesures que s'haurien d'aplicar per a aconseguir reactivar la seua activitat de manera eficaç i sostenible, representants d'aquests negocis demanen campanyes de promoció del destí per a mostrar una destinació turística segura, de qualitat i compromés amb els objectius de desenvolupament sostenible de l'Agenda 2030. En aquesta línia, l'associació empresarial i les seues empreses estan treballant en diverses campanyes de conscienciació i mesures de mitigació de l'impacte en la petjada de carboni, a més d'emprendre un canvi de marca que expressa el seu compromís amb l'ecoturisme, entre altres accions.

 Font; Estudi sobre la situació del Turisme Actiu en la Comunitat Valenciana davant la crisi sanitària provocada per la pandèmia de covid-19. CV Activa.

Etiquetes