El turisme ornitològic valencià a debat

El territori valencià es troba en un emplaçament geogràfic idoni per a l'observació d'aus. Més de 400 espècies viuen o passen per la costa mediterrània, els aiguamolls, les muntanyes, les planures litorals i les zones estepàries. El turisme relacionat amb l'observació d'aus té un potencial extraordinari, però utilitzant l'argot ornitològic encara li resta canviar el plomissol per les plomes adultes.

El Centre d’Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana ubicat a Sagunt (València) ha celebrat una jornada dedicada al turisme ornitològic. L'encontre ha reunit als responsables de l'Agència Valenciana de Turisme en promoció de producte, a tècnics de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana, SEO-Birdlife, empreses valencianes de turisme ornitològic, ONG's conservacionistes, ornitòlegs, tècnics d'espais naturals i professionals privats del sector turístic. Els seus objectius han sigut posar de manifest el potencial del turisme ornitològic sense oblidar el vessant de la sostenibilitat, aportar una visió turística i a l'hora conservacionista des de l'àmbit de l'administració i impulsar el desenvolupament d'un producte turístic de qualitat.

Aus i turisme

L'Agència Valenciana de Turisme està desenvolupant una nova estratègia basada en la creació de nous productes turístics. Un d'ells és l'anomenat mediterrani rural on s'ha decidit incloure el turisme ornitològic.


Birding a Euskadi

Un responsable de Basquetour, l'Agència Basca de Turisme, va compartir amb els participants el procés de creació i desenvolupament del turisme ornitològic al País Basc. Els interessats van conèixer els passos donats per tal d'engendrar el producte com examinar les principals zones d'observació d'aus, la creació de rutes ornitològiques i la formació dels professionals que treballen a les oficines d'informació.


Molts recursos i poca infraestructura

El territori valencià gaudeix d'un emplaçament geogràfic privilegiat per a l'observació d'aus. Es situa en la principal línia migratòria entre Europa i Àfrica. Disposa d'una diversitat d'hàbitats extraordinària entre les quals destaquen aiguamolls, serralades litorals, muntanyes d'interior amb cims superiors als 1800 metres d'altitud, zones estepàries, una llarga costa de més de 500 quilòmetres amb penya-segats i planures litorals, 22 parcs naturals i 40 Zones d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) que sumen unes 740 mil hectàrees. Més 400 espècies d'aus resideixen ací o el visiten en algun moment de l'any. Per tant és fàcil observar aus en alguna de les tres províncies valencianes però de moment és difícil fer-ho des del vessant turístic ornitològic i amb conservacionistes perquè bona part de les infraestructures necessàries estan per construir.


Una de les nombroses conclusions de la jornada titulada Turisme ornitològic a la Comunitat Valenciana ha sigut que aquest vessant del turisme de natura ha de servir com a eina per a la conservació de les aus. Però la jornada ha redactat les seves conclusions i des de Samarucdigital volem compartir-les amb tots vosaltres.

Etiquetes