El valor acadèmic i econòmic del medi ambient

El medi ambient s'ha convertit en un concepte holístic que disciplines acadèmiques tant de ciències com d'humanitats han de tindre en compte per a adaptar-se a les exigències mediambientals i les polítiques legislatives que cada vegada tenen més en compte els criteris de respecte a l'entorn.

Fa un any es presentava Samarucdigital al Jardí Botànic de la Universitat de València. I ho fèiem en el millor lloc possible en què es podia presentar un mitjà de comunicació dedicat “exclusivament al medi ambient”. El Jardí Botànic simbolitzava moltes coses en aquell moment tant per la seua trajectòria de resistència amb el moviment Salvem el Botànic, com per ser un referent simbòlic de canvi del tarannà polític i per estar vinculat a la Universitat.

En aquella presentació vam fer èmfasi en dos aspectes que ens semblaven claus per a haver-nos llançat a la piscina sense aigua. El primer i més clar era que parlar “exclusivament de medi ambient” era en el segle XXI parlar de tot. El medi ambient és actualment un contingut transversal que afecta i modela l'economia, la societat i, per tant la política. Tots els sectors productius han d'adaptar-se a exigències mediambientals i les polítiques legislatives cada vegada tenen més en compte els criteris de respecte a l'entorn.

Presentació de Samarucdigtal al Jardí Botànic de la Universitat de València. Foto: Eva Máñez.

El segon era treballar amb el concepte bàsic de la divulgació i l'educació ambiental de la ciutadania. Els conceptes de naturalesa i societat, de qualitat de vida i de conservació depenen d'una definició social dels mateixos i del canvi de valors d'una societat. De manera que cultura i medi ambient estan estretament relacionats i són interdependents. En la conservació de l'equilibri del planeta influeix directament la cultura dels pobles, reflectida en els relaciones entre els persones i entre la societat i la naturalesa.

Aquest canvi de mentalitat, des dels començaments dels moviments ecologistes dels 70 fins a l'actualitat, propugna un model holístic d'entendre el medi ambient, que es converteix així en un concepte global que han de tenir en compte totes les disciplines acadèmiques tant de ciències com d'humanitats. Així, a més de les tradicionals ciències de la naturalesa, comencen a proliferar en el món acadèmic masters, cursos i diplomatures que desenvolupen una perspectiva multidisciplinària amb principis d'ètica ecològica, desenvolupament sostenible, agroecologia, urbanisme responsable, canvi climàtic, sobirania alimentària, entre unes altres, Però el canvi realment substancial està en la certesa que sostenibilitat, conservació i canvi climàtic són valors que poden tenir un alt impacte econòmic i de creació d'ocupació. Ací informem de quatre iniciatives acadèmiques que, des de l'àmbit públic i des del privat, naveguen per les aigües de la holística mediambiental.

Càtedra del Canvi Climàtic

La primera d'elles és la Càtedra del Canvi Climàtic, per a la qual la Universitat Politècnica de València acaba de signar un acord amb la Generalitat a través de la Conselleria d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural. Aquesta iniciativa s'emmarca en la política d'acció contra el canvi climàtic que el Consell desenvolupa a través de l'Estratègia Valenciana davant el Canvi Climàtic (EVCC) que constitueix l'instrument fonamental per a avançar cap a un model valencià de desenvolupament social i econòmic sostenible. Per a avançar cap a la consecució dels objectius plantejats, la EVCC estableix un ampli conjunt de mesures i accions concretes dividides en cinc àrees d'actuació: administracions públiques, sectors difusos (mobilitat i transport, urbanisme i habitatge, turisme, sector agrari, residus, transformació de l'energia i diversificació de combustibles, indústria, gasos fluorados), embornals, sensibilització, capacitació i actuació, recerca, desenvolupament i innovació tecnològica (R+D+i).

DESEEEA

També en la Universitat politècnica de València trobem Diploma d’Especialització en Sostenibilitat, Ètica Ecològica i Educació Ambiental, DESEEEA, del que Samarucdigital és partner. Una proposta formativa que aborda integralment l'anàlisi de la crisi ecològica global, així com el paradigma de la sustentabilitat des de les seues diverses vessants soci-culturals, i ofereix formació en les eines pedagògiques necessàries per a la seua correcta comunicació. Així mateix, el Diploma es planteja troncalment l'objectiu de mostrar les pautes d'equilibri ecològic de la persona, abordant l'esfera individual i social des dels paràmetres de la tradició filosòfica de la vida bona: principis de suficiència, consum responsable i agroecologia; alimentació saludable i ètica; disminució de la contaminació i de l'impacte ambiental dels cicles vinculats a la vida quotidiana. El Diploma inclou assignatures dedicades a l'estudi de la imatge i la comunicació dels models vinculats a les societats ecològiques, així com, en la part físic-ambiental, altres dedicades a l'art ecològic i l'estètica d'entorns sostenibles, incloent la tradició dels dissenys permaculturals.


Curs d'Agroecologia, Agricultura Urbana, Sobirania Alimentària i Cooperació al Desenvolupament Rural

El Nobel de la Pau, Adolfo Pérez Esquivel, va inaugurar el passat el dimarts 11 el V Curs d’Agroecologia, Agricultura Urbana, Sobirania Alimentària i Cooperació al Desenvolupament Rural que s'impartirà a València i Tenerife. Una inicativa de CERAI, la Multiversidad d'Agroecologia, Biodiversitat i Cultures, l'Escola d'Agroecologia per a la Pau, la Cooperació i el Desenvolupament Rural “Adolfo Pérez *Esquivel”, FIAES, la Universitat de la Llacuna en col·laboració amb la FAO, l'Institut Canari de Recerques Agràries (ICIA), la Generalitat Valenciana, la Universitat Politècnica de València i Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana. El curs internacional aborda les formes de comprensió dels processos ecològics i el paper de les formes tradicionals i modernes de les agricultures sustentables, juntament amb la comprensió dels processos socials i polítics de l'organització dels sistemes agroalimentaris i urbans. L’any passat ja informem de la quarta edició del curs que va inaugurar Miguel Angel Altieri.


Màster en Urbanisme, Medi ambient i Smart Cities

Finalment, l'Institut Superior de Dret i Economia, ISDE, i la signatura d'advocats BROSETA, han engegat el programa executive online “Màster en Urbanisme, Medi ambient i Smart Cities”. Dirigit a advocats, arquitectes urbanistes i tècnics, gestors de sòl i de promocions immobiliàries o consultors mediambientals, entre uns altres, l'objectiu principal del programa és el d'orientar als alumnes cap a un urbanisme destinat a crear ciutats intel·ligents o Smart Cities. El programa, de 500 hores de durada i una perspectiva global i pràctica, compta amb un claustre de professors conformat per professionals en exercici amb dilatada experiència en l'àmbit de l'urbanisme, la contractació pública i el medi ambient, pertanyents tant al sector públic com al privat.

Etiquetes