El viatge de les tortugues: del Saler a Tunísia passant per les Balears, Sardenya i Líbia

10 de les 47 tortugues nascudes el passat 7 de setembre de 2016 a la platja de la Punta del Parc Natural de l'Albufera de València es troben de periple mediterrani des que foren alliberades fa quasi 4 mesos. Els rèptils marins valencians duen pegada a la closca una motxilla que incorpora un emissor via satèl•lit per a seguir minut a minut el seu viatge científic.

El passat setembre de 2016 es tornava a produir per quarta vegada un fet extraordinari en una platja de la Comunitat Valenciana. Una gran tortuga babaua (Caretta caretta) eixia de la mar en plena nit fosca per a dipositar la seua posta. En aquesta ocasió un grup d'estiuejants va veure com el rèptil eixia a poc a poc de l'aigua i arrossegant-se pesadament parava en un punt molt concret de la platja de Sueca, a la comarca valenciana de la Ribera Baixa. Els bocabadats joves van fer allò que és oportú i necessari en una ocasió tan excepcional com aquesta: telefonar al 112 perquè els tècnics de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient es feren càrrec de l'animal. La posta formada per 88 ous va ser trastocada a la platja protegida de la Punta, al Parc Natural de l'Albufera de València per qüestions evidents de seguretat i tranquil·litat. Un equip de joves voluntaris sota la direcció de l'Associació Xaloc per a l'Estudi i Conservació de l'Entorn va custodiar el niu fins al dia de l'eclosió. La major part de les tortugues es van alliberar en la mateixa platja de Sueca on van ser localitzades però es va decidir que 10 d'elles passaren 1 any a l'Oceanogràfic de València alimentant-se en captivitat. El passat 19 d'octubre es van alliberar a la platja de la Punta, a la vora del Parador del Saler, amb un emissor via satèl·lit apegat a la closca de cadascun dels exemplars. Especialistes de la Universitat Politècnica de València i la Universitat de València davall el finançament del Ministeri d'Agricultura, Alimentació, Pesca i Medi Marí del Govern d'Espanya van ser els encarregats de la instal·lació dels aparells.


Bones notícies de mar endins

Ara 4 mesos després de l'alliberament controlat arriben bones notícies de mar endins. Segons informen Carles Gago de Xalox i Juan Eymar de la Conselleria de Medi Ambient totes les tortugues estan vives i comunicant-se amb el satèl·lit. La majoria de les tortugues es van dirigir cap a les illes Balears i el sud de la Mediterrània a la recerca d'aigües més càlides. Tres d'elles han decidit viatjar més lluny. Una es troba a la costa oest de l'illa italiana de Sardenya, altra davant la costa africana de Líbia i finalment la més viatgera es troba en la costa nord-oest de Tunísia a uns 1000 quilòmetres en línia recta de la platja valenciana de la Punta.

Foto:Juan Eymar

La cinquena de tortuga

En 200 anys d'història s'han produït quatre postes conegudes a les platges de la Comunitat Valenciana. Puçol a la comarca valenciana de l'Horta Nord, Sant Joan a la comarca de l'Alacantí, Torrevella al Baix Segura i Sueca a la Ribera Baixa han gaudit de la visita inesperada de tortugues babaues, uns dels animals més emblemàtics de la Mediterrània. Les tortugues marines estan trobant a les platges del litoral valencià llocs adequats per a dipositar les seues postes. Per als tècnics de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient i els biòlegs i voluntaris de Xaloc és molt important que la població col·labore en un possible albirament de tortugues marines telefonant sempre al 112 perquè així arribe prompte la cinquena posta de tortuga babaua.

Etiquetes