Els arquitectes naturals del paisatge

L’evolució dels grans herbívors als ecosistemes valencians protagonitza el programa 62 de Samarucdigital

A La Carta À Punt Mèdia

Els grans herbívors europeus han sigut els veritables jardiners i arquitectes del paisatge. Han afavorit el creixement d'unes plantes i controlant el d'unes altres, al mateix temps que han mantingut neta la muntanya i previngut els incendis. Fa milers d’anys que ens acompanyen, tal com demostren les restes fòssils paleontològiques. La seua existència ens avisa de la presència de grans carnívors, dels quals són aliment. La seua presència estimula la proliferació de bolets que prefereixen els sòls nitrogenats pels seus excrements. En l’actualitat trobem a casa nostra cabirols, cérvols, porcs senglars, cabres salvatges, arruís i daines. L’augment de la massa forestal els dona, menjar i ens fa preveure l’arribada de predadors tard o d’hora.


Entrevista amb Vicente Urios

Vicente Urios és director del grup d’investigació de Zoologia de Vertebrats i professor del Departament de Ciències Ambientals i Recursos Naturals de la Universitat d’Alacant. Va dirigir un projecte d’investigació sobre l’etologia, reproducció i conservació del cabirol, Capreolus, capreolus, i el mufló, Ovis ammon musimon, l’any 2012 i és un expert en biologia de la conservació. Amb ell, abordem l’evolució dels herbívors en els darrers temps a la Comunitat Valenciana, la seua situació actual i els seus efectes sobre els ecosistemes.

Vicente Urios, director del grup d’investigació de Zoologia de Vertebrats i professor del Departament de Ciències Ambientals i Recursos Naturals de la UA  

Entrevista amb José Luis Ferrándiz

José Luis Ferrándiz és propietari del Mas del Baró al Parc Natural de la Font Roja Ha sigut un dels primers membres del Consell Rector del parc i va ser portaveu dels propietaris de les finques que estan dins del terme del parc i president de l’associació Amics de la Font Roja. En l’actualitat és vicepresident de l’Associació per a la Defensa d’Herbívors contra Incendis Forestals (ADHIF). Ferrándiz és un defensor de l’arruí, un herbívor introduït fa dècades sobre el qual es va produir una controvèrsia per suposar un risc per a la cabra salvatge. Per a Ferrándiz les dos espècies poden conviure sense perill.

Parc Natural de la Font Roja

Entrevista amb Leonardo Gil Bellés

Leonardo Gil Bellés és vicedelegat de la província de Castelló i delegat de caça major de la Federació de Caça de la Comunitat Valenciana, i també membre del club de caçadors La Perdiu de Les Useres, a la comarca de l’Alcalatén. Amb ell parlem del paper que juguen els caçadors en la preservació de les espècies d’herbívors i, fins a quin punt ha de regular-se la seua activitat.

Leonardo Gil Bellés, delegat de caça major de la Federació de Caça de la Comunitat Valenciana

Tertúlia amb Vicente Urios i José Luis Ferrándiz

El temps de la tertúlia és el moment d’ajuntar totes les veus. Les dels convidats, Vicente Urios i José Luis Ferrándiz, amb les de Reis Juan, Batiste Miguel i Kristin Suleng. Un dels punts de la conversa els centren els plans d’actuació per a la preservació de les espècies d’herbívors, que suscita moltes preguntes: Cal ser més curosos en la seua protecció o, pel contrari, tenen garantida la seua pervivència? És real la imatge que se’ns dona sobre el control cinegètic de les espècies d’herbívors o cal reduir el nombre de peces capturades pels caçadors? El fenomen del rewilding, moviment que aposta per renaturalitzar els espais, és una solució desitjable per a recuperar-los? Aquests, entre d’altres, seran els temes de debat al nou capítol de Samaracdigital.


La Biblioteca Verda

Afegim el professor d’Antropologia Social de la Universitat d’Alacant, Paco Almarcha, a la llista d’autors de la nostra ‘Biblioteca Verda’. El llibre que ens presenta, i del qual és autor, és El lobo, totem y tabú, publicat a l’editorial Tundra.


La Finestra del Samaruc

A la ‘Finestra del Samaruc’ guaitem  per conéixer el paisatge més estimat de personalitats de la cultura i el saber de la Comunitat Valenciana. A la nova entrega de Samarucdigital, Angélica Pérez, professora de música, criminòloga i autora, coneguda a les xarxes com @Ballesterada, ens convida a recórrer la platja de la Marina d’Elx.


El So de la Natura

El nostre company, Batiste Miguel, ens porta el ‘So de la Natura’ com cada setmana. Fa unes dècades, era quasi impossible trobar-se un gran herbívor en les nostres muntanyes. Afortunadament, hui comença a ser habitual, inclús podrem trobar episodis tan espectaculars com la brama del cérvol.



Etiquetes