Els Bioagradables en acció contra els residus

L’associació Biogradables va nàixer en 2012 amb l’objectiu de conscienciar a la gent sobre la gran quantitat de residus que s’acumulen a la mar. Entre les accions que porten a terme destaquen la neteja de platges, com la que han efectuat a la platja de la Patacona d’Alboraia. Enguany han participat en el dia internacional de neteja de la costa.

El Coastal CleanUp Day és una iniciativa mundial que es ve celebrant des de fa 31 anys i que reuneix 19 milions de voluntaris de tots els continents. La idea és eixir a recollir les deixalles que arriben a les platges el mateix dia en diferents llocs del món per a denunciar la gran quantitat de residus que s’acumulen dins la mar. En l’última convocatòria s’arreplegaren 1.863.838 puntes de cigarreta i 1.578.834 botelles de plàstic. L’organització de l’esdeveniment assegura que restes de plàstics han sigut trobades en el 62% de es aus marines analitzades i en el 100% de les tortugues. Un estudi de la Universitat de València del qual Samarucdigital es feia resó fa poc treballa en determinar els efectes d’eixos residus en la salut de l’ecosistema marí.

Una de les organitzacions que ha participat en l’esdeveniment és Bioagradables, que porta en actiu des de 2012. Com ens explica el seu president i fundador Emilio Beladiez la idea de crear el grup sorgeix un dia a la platja del Saler, a València, davant la gran quantitat de deixalles que s’acumulen en les platges. Emilio i altres companys decideixen fer una convocatòria de neteja mitjançant les xàrcies socials i el grup no ha parat de créixer des d’aquell moment. L’associació col.labora en el projecte IVLP , que a Espanya desenvolupa  l’ambaixada dels Estats Units per a intercanviar, potenciar i connectar iniciatives educatius en diferents parts del món.

Hui Bioagradables s’han reunit per a netejar la platja de la Patacona, a Alboraia. Ells insisteixen a destacar que es tracta d’un acte simbòlic, per a mostrar la gran quantitat de deixalles que s’acumulen a l’arena.



Cigarrets i palets de les orelles

Els voluntaris, al voltant d’un centenar, es divideixen en grups de deu i comencen a pentinar la zona. El que més abunda són els plàstics en totes les seues variants i tamanys, les puntes de cigarrets i els palets higiènics, d’eixos que s’utilitzen per a furgar les orelles. Javier González, responsable de projectes de Bioagradables, destaca el greus problemes que provoquen eixos palets quan van a parar a la mar perquè les depuradores no poder retenir-los a causa de les seues dimensions.

Destaca la gran joventut dels voluntaris que atrau el grup i les sinergies que s’han establert entre ells. De l’associació forma part l’oceanògrafa brasilera Marina Bellini, que al seu país s’havia especialitzat en la regeneració de dunes, ara està ací per a completar la seua formació amb un màster sobre Tipificació i Valorització de la Contaminació Marina, que imparteix la Universitat d’Alacant. Ella destaca el greu problema que suposen els microplàstics, que es generen quan les peces més grans es descomponen en fragments cada vegada més diminuts, que absorveixen nous contaminants i acaben dins els intestins de bona part de la fauna marina amb efectes en la cadena tròfica encara per determinar.



Salut i residus

Sobre la importància d’estudiar la relació de la salut amb els residus ens parla altra voluntària que ha vingut hui per primera vegada, Sonia Granados, infermera de professió. Ella destaca que la formació en el món sanitari es basa sobretot en la lluita contra les malalties, però no s’incideix tant en l’estudi dels millors hàbits per la salut, i es planteja fer algun estudi sobre els efectes en els humans del residus.

Carol Digirolano col.labora en un grup dedicat a connectar voluntaris de tot el món amb missions humanitàries, ara ens parla de pròxims viatges a Nepal i Uganda. Ella també forma part de Bioagradables perquè pensa que la conscienciació i l’educació ambiental és clau a l’hora de tractar de reduir el volum de residus que acaben cada dia a la mar.

La neteja acaba amb el recompte del que han arreplegat. En poc més d’una hora han recollit 1032 puntetes de cigarret o 282 fragments de plàstic, entre altres moltes coses. El registre de tot el que han trobat formarà part de los bases de dades que Bioagradables, que també traslladaran a Ocean Conservacy, una gran organització internacional dedicada a la defensa de los oceans, per a que formen part d’un gran cens mundial sobre residus.

Tots els palets “furga orelles” que han trobat serviran com a matèria primera per a una escultura que es confeccionarà amb Playground, un centre d’art que planteja tot tipus d’activitats sostenibles com explica Christopher Peña que també està a la platja per a col.laborar amb la iniciativa. Són idees Bioagradables, posades en pràctica per gent molt activa i conscienciada en la missió d’ajudar a reduir els residus que cada dia produeix el món.



Etiquetes