Els disruptors hormonals, un atac silenciós amb greus conseqüències per la salut

Els denominats disruptors endocrins o hormonals són en realitat tota una sèrie de substàncies químiques capaces d'alterar el sistema hormonal de l'organisme humà i generar la seua disfunció, la qual cosa pot arribar a causar diferents malalties relacionades amb la salut. Oferim completa la conferència, "La dona com a peça clau al trencaclosques de l'exposició als pesticides", oferida per la Doctorada en Medicina Clínica i Salut Pública Ruth Echeverría en el marc de l'Escola de la Tardor.

La Doctorada en Medicina Clínica i Salut Pública Ruth Echeverría brinda la seua tasca científica a investigar la correlació existent entre la presència dels disruptors hormonals i l'aparició de malalties i altres problemes de salut que, malauradament, afecten cada vegada a més persones, amb especial incidència en les dones i al segment de població infantil.

El terme Disruptor Endocrí o Disruptor hormonal, encunyat per l'Organització Mundial de la Salut l'any 1996, els defineix com "qualsevol substància exògena a l'organisme que té efectes adversos sobre la salut de l'individu o de la seua descendència, a conseqüència de canvis a la funció endocrina".

Per tal de traduir la terminologia científica a un llenguatge fàcilment comprensible, podem establir aquesta senzilla analogia: el nostre cos actua com una esponja que, dia rere dia, absorbeix multitud de substàncies químiques, a xicotetes dosis i a través de molts canals d'entrada, com per exemple la boca, la pell, les vies respiratòries o la llet materna.

La susceptibilitat a aquestes substàncies, anomenada finestra d'exposició, és diferent per a cada individu, mostrant-se especialment vulnerables els embrions, els xiquets i xiquetes i les dones en edat fèrtil, tant si estan embarassades com si no.

Recuperant la metàfora del cos com a esponja, s'observa que aquests perfils poblacionals, dotats de característiques fisiològiques específiques, tendeixen a absorbir i acumular una major quantitat de tòxics al seu teixit cel·lular.

Enemics invisibles

Si ens preguntem on s'amaguen aquests enemics invisibles, capaços d'atacar negativament el nostre equilibri hormonal, la resposta serà que podem trobar-los quasi a tot arreu.

L'elenc de productes amb capacitat d'alterar el sistema endocrí és ben llarg i el seu ús està tan estès com la pols que es diposita sobre els mobles de les nostres cases. Precisament, la pols domèstica representa una porta d'entrada d'agents contaminants, així com ho són determinats plàstics, materials tèxtils, fórmules cosmètiques o de neteja, pesticides, components electrònics i utensilis de cuina, per citar només alguns dels exemples amb què convivim cada dia.

El perill d'aquestes "microscòpiques armes químiques" radica en la seua omnipresència- les fonts d'exposició són universals i passen inadvertides-, i en la capacitat d'impregnar silenciosament el nostre cos, sense que ens adonem dels seus efectes, fins que aquests es manifesten mostrant cares tan diverses com una intolerància alimentària, un quadre al·lèrgic, problemes de creixement, infertilitat, diabetis o fins i tot, càncer.

L'efecte còctel.

Un altre dels conceptes clau que la Doctora destaca a la seua intervenció és el de l'efecte còctel: una combinació de residus, arreplegats en dosis baixes i emmagatzemats a l'organisme com un degoteig lent i constant. Quan aquesta acumulació progressiva de tòxics supera la nostra capacitat de tolerància, poden aparéixer els símptomes que ens alerten de què alguna cosa no va bé.

El principi de precaució i cautela

L'avanç de les investigacions científiques requereix superar uns determinats terminis per a poder demostrar l'efecte d'associació de causalitat i, per tant, cal que exigim a l'administració pública l'aplicació del Principi de Precaució i Cautela, cosí germà de la dita popular "val més prevenir que curar".

La salut de les persones, estretament connectada amb l'equilibri ambiental, són qüestions de cabdal importància que haurien de marcar el rumb a seguir per part de les institucions, amb l'objectiu de preservar el benestar de totes i tots.

Echevarría destaca que aquesta estratègia de prevenció implica informar la classe política, educar els professionals sanitaris i sobretot, conscienciar les consumidores i consumidors i la ciutadania en general, fomentant pautes de vida saludables.

La incorporació d'hàbits quotidians com la ventilació de la nostra llar o espai de treball, la substitució del mode "stand by" per l'apagat de la televisió, l'ordinador i altres aparells, així com una lectura atenta i conscient de l'etiquetatge dels productes que adquirim, ens resultaran de gran ajuda a l'hora de reduir l'exposició als disruptors endocrins.

L'Escola de la Tardor

L'Escola de la Tardor, és una trobada Ecofeminsta celebrada a la capital de la Comarca dels Ports a finals del mes d'octubre, sota l'impuls de Som Custòdia i Organic Social Design com a entitats organitzadores i el suport institucional de l'Ajuntament de Morella i la Diputació Provincial de Castelló.

Ruth Echevarría Orellana és Biofísica i Geofísica, Doctorada en Medicina Clínica i Salut Pública, treballa com a investigadora a la Universitat de Granada, desenvolupant projectes que relacionen l'àmbit tecnològic amb la salut i el medi ambient.


Etiquetes