Els ecologistes plantegen les seues prioritats davant el nou govern

Passar de les bones intencions als fets. En eixe plantejament coincideixen els grups ecologistes en les prioritats mediambientals que plategen davant el nou govern valencià.

Passar de les bones intencions als fets. En eixe plantejament coincideixen els grups ecologistes en les prioritats mediambientals que plategen davant el nou govern valencià. Quatre d’estos grups han assistit a una reunió convocada per la . La nova titular del departament ha reunit a representants , , i per a obrir una nova via de comunicació, fins ara inexistent. Les entitats ha acollit favorablement esta primera presa de contacte a l’espera de noves reunions.

La protecció efectiva de totes les zones humides valencianes és una de les prioritats per Acció Ecologista Agró. La seua presidenta, Eva Tudela, explica que es necessari revisar el catàleg de zones humides perquè no inclou tots els espais que haurien d’estar recollits en eixe instrument legal, que evita l’especulació urbanística. Tudela també demana la revisió de la política d’ajudes a la biomassa, que han denunciat en diverses ocasions perquè no s’han repartit de manera igualitària i només ha beneficiat unes poques empreses. La revisió del Pla de Conca del Xúquer per, entre altres coses, aportar l’aigua necessària a l’Albufera, mesures efectives per fer front al canvi climàtic i una nova política de residus són altres de les reivindicacions d’Acció.

Ecologistes En Acció del País Valencià va fer arribar una carta a la conselleria amb tots els temes pendents. El coordinador general del grup, Josep de la Rubia, recorda “la manca d’interés de l’anterior govern per la participació social” que va mantindre fora dels òrgans consultius de la Generalitat les organitzacions de defensa ambiental. De la Rubia recorda que mantenen actives diverses causes judicials per actuacions contra el medi ambient. Entre ells destaca el recurs contra el Pla Integral de Residus (PRI), que porta des d’abril sense sentència, i evidencia que la inexistència d’un pla en vigor en un tema clau en el control d’una de les principals vies de contaminació. La desprotecció de zones perifèriques dels parcs naturals o la incineració de residus en cimenteres són alguns temes on de la Rubia demana un “plantejament clar” de la nova conselleria “més enllà de una reunió”. També consideren prioritari un pronunciament sobre els efectes del fracking en el nord de Castelló o la creixent presència d’aliments transgènics.

Paco González, de GECEN, explica que la figura del DIC (Declaració d’Interés Comunitari) “serveix com a colador” per a fixar excepcions a la legislació i permetre actuacions com la instal·lació d’abocadors en sol agrícola, una pràctica fins ara molt comuna. Pel contrari González planteja la creació de a figura del parc agrari, per garantir la protecció d’espais agrícoles emblemàtics com l’horta de València o Castelló. GECEN explica que la política de residus no compleix els objectius de la llei, que estableix que les deixalles no aprofitades (el rebuig) no ha de superar el 40 per cent del total, quan la realitat diu que supera eixe percentatge habitualment. González denuncia que les empreses son sistemàticament avisades amb una antelació de 48 hores abans d’efectuar les inspeccions sobre els nivells de contaminació. En el cas del incendis el portaveu de GECEN explica que els tallafocs actuals no són efectius per frenar l’avanç de les flames, i planteja com alternativa la recuperació dels bancals agrícoles abandonats, que a més podrien suposar una font de riquesa. En la seua opinió cal canviar la percepció d’un espai protegit associat sempre a restriccions, i mostrar els beneficis que aporta la societat i especial a l’entorn rural on s’integren. A més de les banderes blaves que, en la seua opinió, premien “les platges urbanes” González proposa la creació d’una bandera mediambiental per les platges que conserven un valor natural per l’existència de cordons de dunes, flora autòctona o fauna. Posa com exemple la platja del Serradal de Castelló.

El respecte a la fauna i, especialment a les aus, és l’objectiu de la Societat Espanyola d’Ornitologia (SEO-Birdlife) que considera la trobada amb al consellera una mostra “del canvi de clima” que suposa esta primera presa de contacte amb els grups conservacionistes. Mario Jiménez, secretari de l’organització a València, recorda la necessitat d’afrontar els plans de gestió dels espais de la xarxa Natura 2000 i sobretot donar-los de recursos econòmics. Jiménez coincideix amb la conselleria en la necessitat d’intensificar la sinergia entre medi ambient i agricultura, dos sectors plenament relacionats que fins ara eren compartiments estancs. A més recorda la necessitat de la millorar la participació efectiva i la transparència en els òrgans consultius de la conselleria on fins ara no tenien presencia les entitats conservacionistes com el CANMA o el Consell de Caça. SEO con la resta d’organitzacions continuaran treballant per recordar a l’administració tots el problemes que pateix la naturalesa.

Etiquetes