Els joves per l’acció climàtica

Samarucdigital cobreix la Vaga Mundial pel Clima del 27 de setembre a València

Més de 150 països es van unir a la protesta global per l’emergència climàtica. Les tres capitals de la Comunitat Valenciana van fer la vaga del 27 de setembre amb una concentració que culmina la Setmana del Clima i que va arrancar amb la Cimera de la Joventut sobre el Clima de Nacions Unides a Nova York. La participació a València va superar les 4.000 persones. Organitzacions com ara Fridays For Future, Extinction Rebellion o Aliança pel Clima van exigir accions polítiques contra el canvi climàtic. 


La vaga pel clima va nàixer fa mig any com un moviment escolar global front a l’emergència climàtica. Tot i que els joves són els protagonistes de la protesta, la conscienciació arriba a més generacions que fan seues les reivindicacions. 

“L’objectiu de hui és demostrar que ens hem posat tots d’acord per lluitar pel nostre futur perquè la classe política no està duent a terme accions reals que puguen pal·liar la crisi climàtica. Estem quedant-nos sense temps, i anem a per totes perquè no permetrem que ens furten el nostre futur”, sosté Óscar Soriano, membre de Fridays For Future.

Fins ara, l’emergència climàtica ha sigut “només un tema de retòrica”, lamenta David Hammerstein, membre d’Extinction Rebellion. “Malgrat els missatges de que en 2040 faran accions, en la realitat, patim més autovies, més port, més fum i més ciment”.


L’emergència climàtica és una emergència social. En la vaga juvenil pel clima també s’hi va sumar la veu de diversos col·lectius ecologistes, com ara Acció Ecologista-Agró, la plataforma Tanquem Confrets, SEO/BirdLife, Greenpeace, per a reclamar l’acció política contra el calfament global. 

La manifestació va recórrer els carrers des de la plaça de la Verge, espai on el moviment juvenil protesta cada setmana pel clima, fins a la plaça de l’Ajuntament de València, on es van llegir manifests de Fridays For Future, de Greta Thunberg i del moviment Per l’Horta, amb motiu de les protestes contra l’ampliació de l’autovia V-21 i la resistència al Forn de la Barraca


Etiquetes