Els residus sòlids urbans (II)

El programa 42 del Samarucdigital analitza les iniciatives locals en el sistema de gestió de les deixalles

A La Carta À Punt Mèdia

Després de donar-vos una visió panoràmica de la gestió dels residus en l’entrega del passat dilluns, Samarucdigital li dedica un segon capítol als Residus Sòlids Urbans (RSU). Un dels problemes ambientals més greus en el qual cadascú de nosaltres juga un paper fonamental. De fet, la nostra forma de llançar el fem condiciona el tractament posterior de les deixalles en l’aprofitament de materials o de fer un compost de qualitat. El #SamarucDigitalResidus del programa 42 posa el focus en els casos concrets de bona i no tan bona gestió, tenint en compte què podem i hem de fer la ciutadania.


Entrevista amb Back Market

Les deixalles tecnològiques són un dels problemes més greus en el tractament de residus. Per una banda, els materials que els componen són contaminants, i d’altra, els llancem barrejats amb altres productes que dificulten la seua tria, l’aprofitament i l’eliminació. Vos donem a conéixer Back Market, una de les empreses que es dedica a recuperar i reacondicionar, aquells mòbils, tauletes i ordinadors que anirien al fem per posar-los a punt i garantir la qualitat del producte.

Entrevista amb Sergi Pérez 

Malgrat que tots tinguem al cap la imatge de grans instal·lacions, el tractament de residus no ha de ser necessàriament una tasca exclusiva de plantes de grans dimensions. Els nuclis urbans xicotets poden apostar pel tractament a una escala adaptada. Un exemple és Carrícola, el referent ecoagrícola de la Vall d’Albaida, que torna a les ones del Samarucdigital com a model de bona gestió de les deixalles. Lluny de fugir, o de no voler mirar el problema, Carrícola va posar en marxa la campanya El fem és nostre, una mesura que fa que aquest municipi, que no arriba al centenar d’habitants, siga un dels pobles que menys quantitat de residus per habitant produïx. Parlem del model de Carrícola i de la seua extensió a una vintena de municipis valencians, amb Sergi Pérez Serrano, Màster en Polítiques Públiques per la Blavatnik School of Governement (Universitat d’Òxford) i des de 2016 gerent del Consorci de Residus V5 (COR), al qual va arribar després de passar, entre d’altres, pel Banc Mundial. Pérez també és col·laborador docent de la Universitat Miguel Hernández en el títol d’expert en gestió de residus municipals.

Carrícola

Entrevista amb Lluís Seguí

Sense deixar l’àmbit d’actuació del Consorci V5, l’altra cara de la moneda la trobem a La Costera, a Barxeta. En este bell poble interior, fa uns mesos saltaren les alarmes amb motiu de la pretensió d’instal·lar un abocador de residus industrials i una planta de valorització i transferència de deixalles que afectaria també al Genovès i a Llocnou. Els tres pobles ja han manifestat el seu rebuig perquè, entre d’altres, la planta estaria prevista molt prop d’un brollador d’aigua i del riu Barxeta, el llit del qual està protegit. Reis Juan parla amb Lluís Seguí qui, a més de guía de natura i jardiner, és representant de l’Associació per la Defensa del Massís del Buscarró, hereva de la plataforma No a l’Alta Tensió de Barxeta, nascuda fa 10 anys en homenatge a la figura de l’etnobotànic Joan Pellicer. Ara, l’associació s’ha adherit a la plataforma contra l’abocador.

Lluís Seguí

Entrevista amb Silvia López

Al Samarucdigital 41, ens preguntàvem si hi ha plantes de tractament de residus de les quals puguem traure pit. Totes les fonts consultades apunten a la planta d’Algímia, la instal·lació més avançada de la Comunitat Valenciana, que és integrant del Consorci Palància-Belcaire. Per conéixer per dins aquesta innovadora infraestructura, entrevistem la seua gerent, Silvia López Romero.

Algímia

Tertúlia amb Sergi Pérez, Lluís Seguí i Silvia López

Què passa a casa vostra, Samarucs? Teniu problemes amb la gestió dels residus? Teniu idees per a millorar com es fa actualment? Totes les vostres aportacions que ens feu arribar a través de les xarxes, les consultarem als convidats del programa #SamarucDigitalResidus 42 en el temps de la tertúlia, a la qual també s’afegirà la veu del nostre company Batiste Miguel.

La Finestra del Samaruc

Cada dilluns obrim una finestra molt especial, “La Finestra del Samaruc”, per la qual guaitem amb alguna persona ben coneguda per a totes i tots perquè ens descriga el seu paisatge més estimat. Al #42 comptem amb Jorge Martí, vocalista del grup valencià La Habitación Roja, que ens porta a un paisatge de carretera.



El So de la Natura 

El so de la natura ens acosta el medi ambient a les ones d'À Punt amb sons d'animals o espais naturals, de la mà del nostre company, el biòleg Batiste Miguel. Què ens porta al #SamarucdigitalResidus? Unes protagonistes blanques i gràcils que solen volar per damunt de les muntanyes de fem, en busca d’aliment entre les nostres deixalles. Un contrast que ferix la vista. 




Etiquetes