Els viatges de les tortugues acaben a casa

Quatre postes d’ous de tortuga babaua s’han detectat al litoral valencià en deu anys. Fins 2006 no es tenien noticies d’altres casos en temps recents. Habitualment les tortugues marines tornen a criar al lloc on van nàixer, per això els investigadors volen conéixer millor d’on venen i on van.

2 de juliol de 2016 un tortuga ix de la mar en una platja de Sueca. És la quarta posta de tortuga babaua que es localitza en la costa valenciana des de 2006, quan es va detectar el primer cas a Puçol. En 2015 i 2014 es produïren altres dos a Torrevieja i San Joan d’Alacant. Fins fa a penes una dècada la cria de tortugues marines al Mediterrani occidental era un fet insòlit per als investigadors en la història recent i ara s’està convertint en un costum anual. La tortuga babaua (Caretta caretta) és “filopàtrica”, es a dir, normalment torna a criar al mateix lloc on va nàixer.

2 de juliol de 2016: una tortuga ix de la mar en una platja de Sueca

L’increment de la detecció de nius sembla relacionat amb la major ocupació humana de les zones de litoral i també amb la conscienciació ciutadana, segons expliquen els tècnics de fauna marina de la Generalitat. No és casualitat que la localització de la tortuga de Sueca es produïra un dissabte per la nit en ple estiu, quan la gent ompli les zones de passeig o establiments pròxims a les platges. Els investigadors pensen que la cria de tortugues marines és habitual en el litoral valencià, però es difícil d’observar perquè es produeix  de nit i de manera inesperada davant l’escassa informació que es disposa de segles passats.

En cas de detectar-se la presència d’una tortuga criant en una platja el millor que es por fer és no molestar l’animal. De fet la tortuga que va criar a Sueca va ser identificada als pocs dies en una platja d’Almeria gràcies al microxip que l’instal.laren, però finalment la mare no va pondre els ous possiblement a causa del gran enrenou provocat pel públic que es va congregar al seu voltant.

Els plàstics i les meduses

Les tortugues marines estan greument amenaçades al Mediterrani sobre tot per la ingesta de plàstics, que confonen amb meduses, i també a causa de la pesca accidental. Per això és important que qualsevol persona que trobe algun d’estos rèptils marins, o qualsevol altre animal salvatge ferit o perdut, ho comunique al telèfon d’emergències 112. Un dispositiu format per tècnics de la conselleria de Medi Ambient, l’Oceanogràfic i la Universitat de València està especialitzat per actuar en estos casos.

Platja de La Punta

Quan els investigadors detecten la presència d’un niu de tortugues al litoral valencià, traslladen els ous a l’Oceanogràfic de València seguint un protocol establert per ells. Allí els mesuren i dipositen uns quants en incubadores. La resta són soterrats en una platja de l’Albufera de València, que reuneix les característiques necessàries d’aïllament i qualitat ambiental. Un grup de voluntaris de l’associació Xaloc s’encarrega de vigilar el niu fins que els ous esclaten i les joves tortuguetes ixen a la superfície. Després d’analitzar el seu estat, i equipar alguns d’elles amb emissors que permeten seguir la seua posició, totes són alliberades passat un període de vigilància perquè continuen els seus llargs viatges per la mar en bon estat de salut. Si tot va bé i compleixen amb el seu instint, probablement les que puguen sobreviure al pas del temps algun dia tornaran a criar al lloc on van nàixer, per a continuar amb el cicle de la vida.

Voluntaris de l’associació Xaloc s’encarregen de vigilar el niu

Etiquetes