Els eriçons del camp de golf
Hui coneixerem un dels xicotets mamífers salvatges que més simpatia desperten entre la gent. Parlem dels eriçons. Un estudi està revelant que podrien estar depredant els nius d’algunes aus amenaçades que crien a la reserva integral de la Punta, al Parc Natural de l’Albufera de València.
Coneixerem a Pilar Mateo, una de les majors expertes en l’estudi i la lluita contra els insectes que transmeten malalties endèmiques. Visitarem Carrícola, un poble de l’interior de la comarca de la Vall d’Albaida que fa anys va apostar per un model d’agricultura ecològica obert a la ciutadania. Pararem atenció a una xicoteta au rapinyaire, el Soliguer menut, que a principis dels anys 90 va desaparéixer del territori valencià. L’any 1997 el van reintroduir i ara comença a recuperar-se. Coneixerem una de les ONG conservacionistes més importants d’Europa amb una excel·lent implantació a la Comunitat Valenciana, la Societat Espanyola d’Ornitologia, SEO/BirdLife.
Els eriçons del camp de golf
Els eriçons són animals nocturns i inofensius. Mengen quasi de tot, insectes, cucs, xicotets vertebrats i ous d’aus salvatges. I este és precisament el problema dels eriçons que abunden al parador del Saler, al Parc Natural de l’Albufera de València. Un estudi està investigant si depreden sobre els nius d’algunes aus amenaçades, com el corriol camanegre. El nostre company Abel Campos ha recorregut el Saler a la recerca d’eriçons.
Pilar Mateo, científica i empresària
Conversa amb Pilar Mateo
Pilar Mateo és una de les majors expertes en l’estudi i la lluita contra els insectes que transmeten malalties endèmiques. Però este és només el principi d’una àmplia trajectòria professional que ha portat esta valenciana arreu del món.
Falco naumanni
Soliguer menut, necessitem camps vius.
Pararem atenció a una xicoteta au rapinyaire, el Soliguer menut, que a principis dels anys 90 va desaparéixer del territori valencià. L’any 1997 el van reintroduir i ara comença a recuperar-se.
Carrícola vist des de l'aire
Carrícola, el poble ecoagrícola
Visitarem Carrícola, un poble de mitja muntanya de l’interior de la comarca de la Vall d’Albaida que no arriba a 100 habitants. Fa anys va apostar per un model d’agricultura ecològica obert a la ciutadania. En la dècada dels anys 80 els veïns van decidir dedicar-se a l'agricultura ecològica dels cítrics. Hui, quasi 40 anys després, és una referència al país pel que fa a l'agricultura ecològica. La nostra companya Kristin Suleng ha estat amb els protagonistes.
Mario Giménez, delegat de SEO/BirdLife de la Comunitat Valenciana
SEO/BirdLife
Coneixerem una de les ONG conservacionistes més importants d’Europa amb una excel·lent implantació a la Comunitat Valenciana, la Societat Espanyola d’Ornitologia, SEO/BirdLife. És una de les ONG conservacionistes més importants d’Europa amb mig segle de vida. En el seu ADN està la protecció de les aus. Nosaltres hem visitat el tancat de la Pipa, a l’Albufera de València, per conéixer de prop els defensors de les aus i el seu projecte de custòdia.
El Mugrón de Meca de la ruta íbera del Castellar de Meca
Ruta ibera Castellar de Meca
Caminarem pel Mugrón de Meca, al terme d’Aiora, per a recórrer la ruta ibera del Castellar de Meca. Allí ens fixarem en els camins excavats a la pedra pels ibers fa més de 2.000 anys. A la Vall d’Aiora hi ha un poblat iber que va ser un autèntic centre logístic d’enmatzegament de productes agropecuaris imprescindibles per a la supervivència. La qualitat de l’empedrat del cami era fonamental per al facilitar el transport dels aliments. Esta lliçó d’història la recorrerem ara amb Xema Rabasa.
Penya-segat del sender ecològic de Benissa
Sender ecològic de Benissa
Ens acostarem al litoral de la Marina, fent una passejada pel sender ecològic de Benissa, que ens facilitarà gaudir de penya-segats i menudes platges en un entorn costaner prou ben conservat, encara que inevitablement, les construccions emergeixen de tant en tant amenaçant el paisatge natural. En la Comunitat Valenciana, queden pocs espais litorals en bon estat natural. Este el visitem amb el nostre company Batiste Miguel.