Espais naturals d’alta utilització humana

Pot ser no heu sentit parlar massa del TDN, el Trastorn per Dèficit de Natura. Nosaltres no fa massa que el descobrirem però hui el volem conéixer un poc millor.

Podcast À Punt Media

Les estadístiques diuen que per a 2030, el 70% de la població mundial viurà en ciutats. Aquest abandó rural genera la necessitat de reconnexió amb la natura, tant és així, que s’ha descrit la síndrome de dèficit de natura (TDN) per definir aquesta necessitat. En aquest programa analitzarem l’ús ciutadà intens dels espais de natura propers i cóm podem fer per conservar-los.


Entrevista Alexander Rose

En 2005 es va descriure la síndrome de dèficit de natura, un mal associat a l’absència de contacte amb els espais naturals. Per conèixer com beneficia a la salut el contacte amb la natura i saber en què consisteix aquesta alteració, parlem amb Alexander Rose és psicòleg coordinador del Grup de Treball del Col•legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana COPCV de Teràpia a través de l'Aventura. És el Director d'Experientia, una empresa que realitza teràpies psicològiques a través dels esports. 

Reportatge: usos del Parc Natural del Túria

El Parc Natural del Túria és un dels espais naturals més propers a la ciutat de València. El seu ús intensiu per part dels veïns i veïnes de diversos pobles i el conflicte de competències entre les administracions que han de vetllar per la seua conservació fan que el parc siga un espai vulnerable. Per conèixer el seu estat actual i els reptes als que s’enfronta, parlem amb Francesc Llop, fotògraf guardonat amb la beca Fragments pel seu treball de recerca fotogràfica sobre els usos del parc. Llop duu des de 2013 documentant el parc amb la seua càmera des de Bugarra fins a la ciutat de València i en les seues imatges reflexa els conflictes d’us actual del parc. 

Foto:  Francesc Llop

Tertúlia amb Alexander Rose i Cristina Domingo

Els éssers humans som animals i com a tals necessitem el contacte amb la natura. Un d’estos espais és La Mola de Paterna, una zona periurbana amb un paratge natural boscós, amb pinar i sotabosc mediterrani, camps de conreu de tarongers i camps de secà amb oliveres i garroferes. Des d’aquest espai d’alta utilització humana, situat en altura, es pot divisar fins i tot la mar en dies clars. La Plataforma ciutadana Paterna Respira s’ha proposat convertir aquest espai en un espai protegit sota la forma de Parc Natural. Parlem amb Cristina Domingo per conèixer les característiques del espai i quins son els usos que fan necessària l’ordenació i protecció. I amb Alexander Rose per comprendre per què és necessari per a la salut que existisquen espais com aquest. 

So de la natura

En el temps del so de la natura Batiste Miguel ens durà de nou als espais naturals a través dels micròfons d’ÀPunt. “En el nostre eixut i càlid entorn Mediterrani, res més relaxant que un moment de pau a la vora del riu”, diu com a pista. Què escoltarem en aquesta ocasió? 


Etiquetes