Federico Mayor Zaragoza inaugura a Vila-real el V Simposi d'Educació per a la Sostenibilitat

L'exdirector general de la UNESCO i actual president de la Fundació Cultura de Pau ha inaugurat oficialment aquesta cita biennal que reuneix a vora 15o experts del món de l'educació i el desenvolupament sostenible

La ciutat de Vila-real (Castelló) ha acollit este cap de setmana la cinquena edició del Simposi d'Educació per a la Sostenibilitat. Es tracta d'una cita biennal amb entrada gratuïta per als interessats on destacats investigadors, docents i especialistes en diferents temàtiques ambientals es reuneixen per a analitzar el paper de l'educació en la incorporació dels principis del desenvolupament sostenible.

Enguany l'encarregat de fer la conferència inaugural ha sigut el president de la Fundació Cultura de Pau i exdirector general de la UNESCO, Federico Mayor Zaragoza. La Fundació que presideix Mayor Zaragoza es dedica a promoure l'educació per a la pau, els drets humans i la democràcia. L'expresident de la UNESCO des de l'any 1987 fins a 1999 va pronunciar la conferència titulada "Agenda 2030: una nova oportunitat per al desenvolupament"  Enguany el lema triat és "Movent consciències: de l'emoció a l'acció". «Aquest missatge comporta fer un pas més enllà de la sensibilització individual i col·lectiva enfront de la problemàtica ambiental actual. La societat ha de passar a l'acció i a més, fer-ho de manera especial des del món educatiu», afirma Vicent Vicent, coordinador del simposi.

Conferències, tertúlies i tallers

Han sido tres días de conferencias, tertulias y talleres entre las cuales podemos destacar: la conferència L'estratègia valenciana d'Educació Ambiental a càrrec d'Anna Pons, directora del Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana. La xarrada Ètica ambiental i feminisme, moderada per Carmen Ferrete i Elsa González del departament de Filosofia i Sociologia de la Universitat Jaume I de Castelló (UJI). Vicent Tortosa de la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques de l'UJI ha parlat de l'acció de les ONGs ambientals enfront de la contaminació industrial. I final ment, la taula redona “Ciutats sostenibles”. Durant les jornades es van a tractar temes com dimensió eco social de l'actual educació, l'alimentació sostenible i les xarxes escolars per a la sostenibilitat.


Itinerari pel riu Millars

Diumenge el simposi s'ha traslladat al paratge natural del Termet de Vila-real, on s'han realitzat diverses activitats simultànies al Centre d'Educació Ambiental del Termet (CEA) com un itinerari per la senda botànica de Vila-real i una visita als assuts del riu Millars a càrrec del biòleg Josep Carda i del coordinador del simposi, Vicent Vicent. Alhora s'han realitzat activitats per a conservar la biodiversitat amb Ainhoa Oyanguren i Sònia Monferrer, membres del Seminari d'Educació Ambiental de Castelló. També la Trobada d'Equipaments i Serveis d'Educació Ambiental coordinada pels integrants d'AVEADS, Maria Jesús Vilches i José Gómez.

El V Simposi d'Educació per a la Sostenibilitat ha estat organitzat pel Seminari d'Educació Ambiental de Castelló (CsEA), la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport mitjançant el Servei de Formació del Professorat, l'Estrategia Valenciana d'Educació Ambiental per al Desenvolupament Sostenible (EVEADS) i l'Ajuntament de Vila-real. L'encontre també compta amb la col·laboració de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, la Universitat Jaume I de Castelló, la Diputació de Castelló i la Fundació Caixa Rural de Vila-real.

Etiquetes