Fills del roure Gros del Barranc dels Horts

Samarucdigital du des del 2015 seguint l’evolució d’un dels arbres més vells del territori valencià: el roure Gros del Barranc de l’Horts. El gegant es mor de vell i la Fundació Caixa Castelló juntament amb diverses famílies de la província li hi han ret un preciós homenatge. Van arreplegar les seves glans, els van plantar a casa i ara dos anys després han tornat al barranc per a convertir el roure Gros en immortal.

El roure Gros creix des de fa uns 700 anys al Barranc dels Horts, al terme castellonenc d’Ares del Maestrat. El barranc és un paratge natural d’una extraordinària riquesa botànica. Al llarg de l’estret barranc abraçat per penya-segats majestuosos creixen més de 2000 arbres monumentals d’edats compreses entre els 200 i 700 anys de vida. En l’actualitat el paratge està protegit com a microreserva de flora a més de ser una finca forestal particular propietat de la Fundació Caixa Castelló. Qualsevol persona que vulga visitar-lo necessita un permís de la fundació. A Europa és difícil descobrir paratges tan ben conservats com el Barranc dels Horts amb una concurrència tan profusa d’arbres monumentals en un espai tan menut.

El gegant es mor

Des de fa uns anys, els responsables del paratge van descobrir l’afebliment del més vell de tots els arbres del lloc: el roure Gros. Els nombrosos tractaments i cures no han servit per a allargar més la vida de l’ancià. Aquest gegant de més de 20 metres d’alçada i un perímetre de tronc de 6 metres ja ha dit prou i ha començat a deixar-nos a poc a poc. Primavera darrere primavera brota amb més dificultat. Les branques del gegant van morint-se i caient a terra, el tronc està buit per dins i a l’arbre li resten poques primaveres. El roure es troba en la recta final de 7 segles d’existència després de suportar amb fermesa les nombroses inclemències meteorològiques d’aquesta rigorosa comarca muntanyenca de l’interior de Castelló.


L’arbre immortal

L’any 2015 la Fundació Caixa Castelló va decidir retre-li un homenatge a l’arbre perquè sempre fóra recordat. Va convidar a diverses famílies de la Comunitat Valenciana a participar en l’arreplegada de les seves glans. Samarucdigital va acompanyar els participants en aquella verdadera festa del més vell del Barranc. Famílies formades per pares, fills i els iaios se’n van endur les llavors a sa casa per a cuidar-les i aviciar-les fins a l’hora de retornar al territori de l’arbre pare. Dos anys després els participants d’aquella experiència inoblidable han tornat al Barranc dels Horts per fer immortal el gegant. Han plantat més de 200 arbrets, fills del roure Gros.



Etiquetes