Fort rebuig social a l'execució de la variant sud de Pedralba

La Plataforma per la Defensa de Pedralba i un ampli grup de col·lectius socials han subscrit una carta dirigida al president de la Diputació de València per a fer-li arribar la seua més profunda decepció davant la decisió de la Diputació de València de donar llum verda a la construcció d'una carretera en ple cor del Parc Natural del Túria, a l'altura del terme municipal de Pedralba, sense valorar altres traçats alternatius més respectuoses amb el medi natural.

Pedralba, un municipi de l'interior de la província de València de 2500 habitants a la comarca de La Serrania, té un problema greu de trànsit pesat pel centre del municipi que causa habitualment obstruccions del trànsit urbà, demores excessives, situacions continuades de perillositat, inseguretat viària i molèsties als veïns. Tot el poble està d'acord que s'ha de solucionar el problema amb una variant que servei el trànsit del centre de la població. Després de vint anys de reivindicació és ara quan sembla que s'ha donat via lliure a aquest projecte de l'època del PP. De fet ja s'ha citat entre l'1 i 10 d'octubre a l'ajuntament a tots els afectats per la urgent ocupació dels béns i drets subjectes a expedient d'expropiació forçosa instruït per la Diputació Provincial de València per a l'execució del projecte.

Tots d'acord però dividits.

Malgrat estar d'acord en la fi, hi ha una gran divisió entre la població sobre per on hauria de transcórrer el traçat de la variable per a traure el trànsit del centre. Hi ha dues posicions: els defensors de la variable sud, l'oficial que defensen la Diputació i l'ajuntament, i els defensors la variable nord, que defensen els ecologistes i els col·lectius socials per considerar-la la menys nociva per al medi ambient.


L'opció aprovada en 2014 per la Diputació per a l'execució de l'obra va ser la variable sud, adjudicant les obres el 28 de maig de 2015 a la UTE formada per Llevantina Enginyeria i Construcció, i Asfalts Vicálvaro, per prop de tres milions d'euros. Unes obres que, malgrat comptar des de 2015 amb una Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) favorable, van ser paralitzades en 2016 per la Conselleria d'Agricultura, en aquells dies dirigida per Elena Cebrian, perquè el seu traçat tindria afectacions sobre l'entorn natural del Túria, per la qual cosa es van alçar mesures cautelars que prohibien qualsevol actuació durant 36 mesos mentre es revisava el Pla d'Ordenació de Recursos Naturals del Parc del Túria.

Ara la situació s'ha desbloquejat, ja que el termini de 36 mesos ha caducat i la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, liderada per Mireia Mollà, va prorrogar el passat 30 de juliol la DIA de 2015. Després de 4 anys, llum verda per a les expropiacions de terrenys i l'execució de la variant sud.

Un traçat amb polèmica

Però aquest traçat sempre a dividit al poble i ha sigut, fins i tot, protagonista en les Corts de divisions en el si del Govern del Botànic. El PSOE a favor de la variant sud i Compromis i Podemos a favor de buscar alternatives al traçat pel sud, com demanaven les organitzacions ecologistes. En 4 anys no es realitze cap projecte alternatiu per part de cap dels implicats, ni s'estudie la variable nord, rebutjada des del primer moment per la Diputació per ser més cara. La Plataforma per la Defensa de Pedralba recorda que Diputació va arribar a tindre un pressupost reservat per a l'estudi d'alternatives durant dos anys consecutius reflectits en els pressupostos anuals, però aquest estudi mai es va dur a terme.

En un comunicat les organitzacions ecologistes Acció Ecologista Agró i l'Associació Cultural 9 d'Octubre de Vilamarxant, representades en la Junta Rectora del Parc Natural del Túria, han mostrat el seu suport a l'Associació en Defensa del Paisatge de Pedralba i el seu total rebuig a la construcció de la variant sud. Una carretera que, segons els ecologistes, crearà una barrera entre el poble de Pedralba i el riu, està projectada en terrenys inundables i amb la màxima protecció d'aquest parc natural. A més, al·leguen que el projecte de la variant sud de Pedralba va en contra de la normativa vigent i dels acords aconseguits durant els últims anys, tant en les Corts Valencianes com entre la Generalitat Valenciana, la Diputació de València, l'Ajuntament de Pedralba i les entitats ciutadanes.

Un traçat que ja va ser rebutjat en 2013 per la Junta rectora del P.N. Túria i pel Ple de l'Ajuntament de Pedralba en 2006, encara que va canviar d'opinió en 2013. De fet, la normativa d'aquest parc natural exigeix per a noves infraestructures prioritzar alternatives que no afecten les zones de màxima protecció, ni discórreguen en paral·lel al llit del riu ni produïsquen fragmentació d'hàbitats, tres requisits que incompleix el projecte de variant sud de Pedralba.

Per als ecologistes l'Estudi d'Impacte Ambiental (EIA) presentava errors inexplicables que van motivar una Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) favorable, ara caducada i prorrogada fora de termini sense cap mena de justificació. Una Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) favorable malgrat que reconeix que està projectada sobre sòls inundables, causarà un gran impacte paisatgístic, fragmentarà el Parc Natural del Túria fent de barrera per a la fauna i per a accedir al terme municipal des del riu, destruirà horta, generarà impactes en espècies amenaçades com la loina o la madrilla, podrà provocar la contaminació de les aigües del riu i la possibilitat que el «desviament» afecte la via pecuària Cordill de Castella.

AE-Agró i l'Associació Cultural 9 d'Octubre sol·liciten que la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica faça honor al seu nom i admeta a tràmit el recurs d'alçada presentat per l'Associació de Defensa del Paisatge de Pedralba contra la variant sud.


Etiquetes