Herbes Medicinals: homenatge a Joan Pellicer

En aquest primer programa de l’any 2018 farem un homenatge a Joan Pellicer, metge i etnobotànica valencià, conegut com “l’home de les plantes” i parlarem de Herbes Medicinals

Escolta-ho en À Punt Mèdia

El programa 4 de Samarucdigital en À Punt està dedicat a les Herbes Medicinals: quines són les herbes i zones més importants de la Comunitat Valenciana en aquest camp i quins són els sabers populars, que conservem. En aquest primer programa de l’any 2018 farem un homenatge a Joan Pellicer, metge i etnobotànica valencià, conegut com “l’home de les plantes”, per la seua tasca de recerca i la lectura científica del saber popular. Entrevistarem a Andrés Gerique, geògraf especialitzat en utilització de recursos naturals i biodiversitat en Amèrica Latina, Membre de la facultat de Geografia de la Universitat d’Erlangen-Nüremberg. Gerique, estudia, entre d’altres, l’ús medicinal de les plantes en comunitats andines. En el reportatge recuperem la veu de Joan Pellicer per fer un repàs al que significà per al món científic i social i entrevistarem al seu nebot, Jaume Pellicer, biòleg expert en genètica vegetal, que investiga al Reial Jardí Botànic, Kew, de Londres. En el temps del So de la Natura, Batiste Miguel ens posarà sons d’animals i els relacionarà amb les espècies vegetals amb les quals es relacionen. 

Andrés Gerique i Jaume Pellicer. 

Entrevista Andrés Gerique
Andrés Gerique, és professor i investigador de l’Institut de geografia Friedrich-Alexander de la Universitat de Nürnberg. Investiga en Desenvolupament Geogràfic, Geografia Cultural, Social i Política, i en desenvolupament Regional. Fa anys ha  centrat la seua recerca en les terres tropicals Equatorianes de la Vall Alto Nagaritza.i és un expert en l’ús de les plantes medicinals en el sud de l’Equador.

Entrevista Jaume Pellicer
Jaume Pellicer va continuar la recerca vegetal començant per les peces clau: el genoma. Biòleg expert en genètica vegetal, fa 7 anys que Pellicer estudia la variació del tamany del genoma vegetal al departament de Biologia comparada de Plantes i Fongs del Reial Jardí Botànic, Kew, a Londres. I arribà a tindre una beca de recerca en The Linnean Society of London, la societat biològica en actiu més antiga del món, creada en honor al naturalista Carl Linnaeus. 

Reportatge 
El Samarucdigital vol retre homenatge a Joan Pellicer un home que va dedicar la seua vida a recórrer la Comunitat Valenciana preguntant a la gent dels pobles per investigar els usos populars de les nostres herbes medicinals i aromàtiques. Una de les persones que millor el va conèixer va ser el periodista José Manuel Alcañiz, Alca, qui li va fer la seua última entrevista. La nostra companya Pilar Almenar ens conta la història d’este genial etnobotànic.

Reis Juan amb Jaume Pellicer i Andrés Gerique


Tertúlia
En el temps de la tertúlia, reflexionem sobre els sabers populars al voltant de les plantes i herbes medicinals amb Andrés Gerique, professor i investigador de l’Institut de geografia Friedrich-Alexander de la Universitat de Nürnberg i Jaume Pellicer, biòleg expert en genètica vegetal que investiga al Reial Jardí Botànic, Kew, a Londres.

Sons de la Natura: La Merla Blava, Roquero Solitario (Monticola solitariu)
Als Sons de la Natura, Batiste Miguel ens duu sons d’animals que es relacionen amb les plantes. Quin serà el que ens duga aquesta setmana?






Etiquetes