Incendis I: L’ordenació territorial i el foc

El programa 38 del Samarucdigital és el primer dels dos programes on abordarem el tema dels incendis. En aquest reflexionarem sobre la planificació territorial i els incendis. De quina manera influeix una sobre l’altra? Poden ser els incendis conseqüència de la nostra mala gestió i planificació territorial?

A LA CARTA À Punt

Hem patit 277 incendis aquesta temporada d'estiu en el nostre territori. En gelat i amb una mirada allunyada de la discussió, volem saber fins a quin punt és cert que els incendis són “naturals” al mediterrani i fins a quin són conseqüència de la nostra mala ocupació territorial. En parlarem, també, de les conseqüències de l’ocupació humana de les zones forestals a l’hora de poder dissenyar campanyes de prevenció i de treballar en l’extinció. 

Ferran Dalmau

Entrevista a Ferran Dalmau

Ferran Dalmau col·labora habitualment al Samarucdigital fent el tuït sonor. Dalmau, és enginyer forestal reputat i ha participat en anàlisis d’incendis com els de Galícia de l’any passat. El convidem a participar al programa en qualitat d’expert per parlar-ne en profunditat de la gestió forestal en l’actualitat. Què hauríem de fer, i com, per tal de gestionar la forest i evitar la degradació del paisatge i la biodiversitat i previndre els incendis.

Cristina Montiel

Entrevista telefònica a Cristina Montiel

Cristina Montiel és catedràtica d'Anàlisi Geogràfica Regional a la Universitat Complutense de Madrid (UCM). Va iniciar la seua activitat docent a la Universitat d'Alacant i ha sigut professora convidada a la Universitat d'Aix-en-Provence (França). Actualment, imparteix assignatures d'Ordenació del Territori en la Llicenciatura de Geografia i en el Màster de Dinàmiques Territorials i Desenvolupament de la UCM. Les seues principals línies de recerca se centren en la Geografia Forestal. També, ha sigut directora de diversos projectes europeus del Programa INTERREG i del VI Programa Marc i xarxes de recerca COST. Dirigeix el Grup de Recerca UCM-930329 Política i Socioeconomia Forestal. Ha rebut diversos premis científics i acadèmics i és patrona de la Fundació Pau Costa que integra a diversos especialistes en l’ecologia del foc.

José Luis Soriano

Tertúlia amb José Luis Soriano i Ferran Dalmau. 

En el temps de tertúlia, incorporem José Luis Soriano, llicenciat en Ciències Ambientals i enginyer tècnic forestal. És membre de la Unitat Tècnica de la Unitat d’Anàlisi d’Incendis Forestals de VAERSA. És un dels redactors dels informes d’incendis de la Conselleria de Medi Ambient i professor del Màster FUEGO de les universitats de Lleó, Lleida i Còrdova. Amb ells tres volem abordar les diferents perspectives i els punts de vista que hi ha a l’hora de parlar de prevenció i gestió forestal. Cal netejar de biomassa les zones forestals? Hem de repoblar les zones cremades?, com?, amb quines espècies? Què ens diu l’experiència de les zones cremades fa vint anys?, què en podem dir dels resultats del repoblament? Hem de resignar-nos, pel fet de viure a la vora del mediterrani, als incendis cada estiu? Es poden i es deuen combatre i evitar els incendis “naturals”?, com?

So de la natura

El so de la natura ens acostarà el medi ambient a les ones d'À Punt amb sons d'animals o espais naturals. Què escoltarem hui al Samarucdigital?

El foc és consubstancial a l'entorn mediterrani, però quan el bosc està ecològicament equilibrat, la resposta a l'incendi és ràpida, en uns anys les plantes rebroten i el bosc torna a la vida. En la seqüència sonora: El bosc en primavera - un dia de vent de ponent en estiu - un llamp - l'incendi - el bosc recuperat.