Incendis, l’ecologia del foc

En À Punt el Samarucdigital analitza l’ecologia del bosc i l’ecologia del foc.

Podcast À Punt

El bosc mediterrani és un ecosistema molt resilient al foc i es regenera ràpidament després d’un incendi. Moltes de les espècies vegetals que hi habiten són piròfites, és a dir, que estan adaptades al foc i tenen mecanismes especials per sobreviure. En el Samarucdigital analitzem l’ecologia del bosc i l’ecologia del foc. Entrevistem a Ricardo Almenar, ecòleg que ha escrit un llibre “El bosc protector” on desenvolupa la idea de quantificar econòmicament els serveis que el bosc ens dona per invertir en la seua conservació una quantitat equivalent. En el reportatge coneixerem la línia d’investigació de Marta Goberna, del Centre d’Investigació sobre Desertificació (CIDE) que busca comprendre cóm es regenera el sòl del bosc, element fonamental per a la recuperació vegetal, amb l’objectiu de millorar els mecanismes de restauració que implantem després dels incendis. Al temps de la tertúlia parlarem sobre la gestió forestal i com podem gestionar els incendis i ho farem amb Ricardo Almenar, Ferran Dalmau, enginyer forestal i Benjamín Pérez, biòleg expert en ecosistemes vegetals del Col·legi de Biòlegs de la Comunitat Valenciana. El seté so de la natura ens durà al bosc.

Bosc de la Tenalla al Parc Natural de la Tinença de Benifassà província de Castelló.

Entrevista Ricardo Almenar

És biòleg i expert independent en sostenibilitat mediambiental i desenvolupament sostenible. Ha sigut professor visitant de les càtedres UNESCO i Mediterrània del Patronat Sud-Nord de la Universitat de València i participat en diferents projectes de recerca de la realitat mediambiental valenciana. És autor o coautor d'una dotzena de llibres i ha impartit múltiples cursos i més d'un centenar de conferències sobre temes de la seua especialitat. Acaba de publicar el llibre “El bosc protector”, on proposa la idea de quantificar econòmicament els serveis que el bosc dóna a la ciutadania per invertir en una quantitat equivalent en la seua conservació. 

Reis Juan i Ricardo Almenar

Reportatge. ¿Cóm es recupera el sòl forestal cremat?

Quan es crema un bosc es perd la vegetació i la fauna però hi ha un element que també es degrada i que és clau per a la recuperació de l’ecosistema: el sòl. Parlem amb Marta Goberna, investigadora del Centre d’Investigació sobre Desertificació (CIDE) adscrit al CSIC, per que ens explique el projecte FUSTES, un projecte que tracta de comprendre la regeneració natural del sol per poder millorar les mesures de recuperació que implantem després d’un incendi. 


Tertúlia amb  Ferran Dalmau i Benjamin Pérez

Per aprofondir en el tema dels boscos i els incendis, Ricardo Almenar, Ferran Dalmau, enginyer forestal i Benjamín Pérez, biòleg expert en ecosistemes vegetals del Col·legi de Biòlegs de la Comunitat Valenciana, parlaran sobre la gestió dels boscos i sobre la nova llei forestal. 

So de la natura

El seté so de la natura ens durà al bosc. On haurà gravat Batiste Miguel el so d’aquesta setmana? 


#Sonatura7 la solució: El Gaig (Garrulus glandarius


Etiquetes