Itinerantur: traductors d'un paisatge que parla de natura

Belén Salvador i Chema Rabasa són els pares fundadors d'Itinerantur, una xicoteta empresa castellonenca dedicada a guiar a persones pels parcs naturals valencians, pels racons natius més encisadors del territori i a despullar els seus encants. Itinerantur va nàixer de l'esforç i l'empeny de dos joves en un moment difícil de greu crisi econòmica, una situació que com a altres els va deixar sense el seu treball de tècnics de parcs naturals a partir de l'any 2012.

Itinerantur ha sigut una oportunitat dura, batallada, assolida i guanyada a una situació lamentable i esdevinguda fruit d'una atziaga política ambiental emparada durant anys per l'anterior Govern valencià. Els parcs naturals de l'Albufera, la serra d'Espadà i la Tinença de Benifassà havien sigut l'oficina de treball a l'aire lliure de Chema i Belén en diversos moments de la seua vida fins a l'any 2012. A partir d'eixe any les retalles del Govern autonòmic del Partit Popular, va afectar desenes de treballadors de parcs naturals valencians. Però Belén i Xema no es van quedar amb els braços plegats i van saber metamorfosar el problema en una avinentesa.


Traductors de paisatge

Itinerantur utilitza l'eslògan 'traductors de paisatge' per a definir la principal activitat de l'empresa que no és una altra que descobrir la cultura i la natura d'una manera diferent mitjançant el senderisme interpretatiu.


Turisme responsable

Setembre passat Itinerantur va guanyar un dels 6 Premis de Turisme de la Comunitat Valenciana de l'any 2015, concretament en la categoria de Turisme Responsable. La Generalitat Valenciana reconeix amb aquests guardons el treball d'empreses i persones que han treballat en pro de la investigació, la promoció, l'accessibilitat, l'ètica i la innovació en el sector turístic.

Itinerantur i les xarxes socials


Enamorats de la serra d'Espadà

Itinerantur es coneix el territori natural valencià de primera mà. El seu treball passat i present com a tècnics de parcs naturals els ha permet conéixer en profunditat l'essència dels paratges més valuosos del nostre territori. Però a més la seua vocació per la defensa i la conservació del territori castellonenc els ha dut a descobrir l'escorça i el cor dels racons naturals més extraordinaris que encara perviuen indemnes a l'embat de la pertorbació humana.


Belén Salvador és llicenciada en Ciències Ambientals per la Universitat de València i màster en Gestió del Medi Natural. És mare d'una xiqueta de 9 mesos que encara que semble mentida ja està impregnada de les olors i els perfums que flueixen dels principals parcs naturals castellonencs. Chema Rabasa també és llicenciant en Ciències Ambientals per la Universitat de València però el seu màster incideix en la Restauració del Medi Natural. Chema afirma que té dos fills, el major anomenat Itinerantur amb tres anys de vida i un futur envejable i la seua filla xicoteta que el fa sentir feliç i orgullós de la vida que ha triat.

Entre Samarucdigital i ITINERANTUR hi ha hagut des que ens vam conèixer una connexió especial.  El seu coneixement dels valors culturals, històrics i socials dels parcs naturals i el seu model de turisme respectuós i responsable ens van captivar immediatament. Compartim la idea que nostra activitat mediambiental serveix per a donar a conèixer el valor patrimonial de la naturalesa que ens envolta, que només amb l'educació  i el coneixement la gent aprendrà a respectar-la, valorar-la i fer-la seua. El potencial comunicatiu i coneixements de la terra de Chema Rabasa han servit a la secció Entre Camins de Samarucdigital per a conèixer l'ús de les ureres de la Serra d'Espadà  o entendre la llarga història de les Oliveres Mil·lenàries de Canet lo Roig al Maestrat.


Etiquetes