Jaime Gómez. Matemàtiques, aqüífers i màgia

El catedràtic de la UPV, Jaime Gómez, rep la màxima distinció de la International Association for Mathematical Geosciences. Gómez ha sigut guardonat amb la medalla William Christian Krumbein, guardó considerat com el "Nobel" en l'àrea de les matemàtiques aplicades a les ciències de la terra.

Jaime Gómez-Hernández, catedràtic i investigador de la Universitat Politècnica de València (UPV), ha sigut guardonat amb la màxima distinció de la International Association for Mathematical Geosciences (IAMG). Es tracta de la medalla William Christian Krumbein 2020, considerada com el "Nobel" en el camp d'investigació sobre matemàtiques aplicades a les ciències de la terra.

La IAMG concedeix aquesta distinció des de 1976 -i cada dos anys- als investigadors més excel·lents d'aquest camp, en reconeixement a les seues aportacions científiques al llarg de tota la seua carrera. Des de la seua primera edició fins hui, són 32 els investigadors que l'han rebuda; a ells se'ls suma ara Jaime Gómez, que es converteix en el segon científic espanyol a passar a formar part d'aquesta elit internacional.

Matemàtiques i informàtica aplicades a les ciències de la terra

La IAMG destaca les contribucions de Gómez en l'aplicació de les matemàtiques i informàtica en el camp de les ciències de la terra en general, i de la hidrogeologia, en particular, així com el seu compromís i treball actiu amb la mateixa associació.

Jaime Gómez-Hernández, catedràtic d'Enginyeria Hidràulica a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de Camins, Canals i Ports de la UPV i responsable del grup d'Hidrogeologia de l'Institut d'Enginyeria de l'Aigua i Medi Ambient de la UPV, és un els científics més reconeguts mundialment en l'àmbit de la Hidrogeologia. Els seus estudis per a la caracterització de l'heterogeneïtat d'aqüífers són hui una referència internacional. Per exemple, les seues contribucions han sigut fonamentals per a la introducció de la simulació estocàstica en hidrogeologia, que ara s'usa a tot el món per a l'avaluació de la incertesa en els sistemes aqüífers.

Els seus 30 anys dedicats a la investigació li han convertit en l'investigador valencià més citat en l'àrea dels recursos hidràulics i mereixedor de prestigiosos premis com Publons Avaluació d'experts Awards (2017), Centinel of Science (Publons 2016), Certificate of Excellence in Reviewing (Elsevier 2014) i el Premi d'Investigació i Tecnologia de Residus de la Comunitat Valenciana (1999).

A més, també és editor associat en les més prestigioses revistes del seu sector, entre elles Springer Nature Applied Science, Water, Mathematical Geosciences o Advances in Water Resources i actual president de geoENVia, l'Associació Internacional de Geoestadística Mediambiental. És coautor del llibre La contaminació de les aigües subterrànies: un problema pendent (Institut Tecnològic Geominero d'Espanya).

 Jaime Gómez-Hernández, catedràtic i investigador de la Universitat Politècnica de València (UPV), ha sigut guardonat amb la màxima distinció de la International Association for Mathematical Geosciences (IAMG).

Pròxims projectes

Des de l'Institut d'Enginyeria de l'Aigua i Medi Ambient (IIAMA) de la UPV, Jaime Gómez coordinarà a partir del pròxim mes de febrer el projecte europeu InTheMed sobre sostenibilitat d'aqüífers en l'entorn mediterrani.

La investigació busca desenvolupar una plataforma web que permeta als usuaris dels aqüífers (comunitats de regants, administracions públiques, entitats mediambientals o empreses gestores d'aigua) conéixer la incidència que tenen les seues accions sobre els recursos subterranis, tals com l'augment dels bombaments, la reducció dels retorns agrícoles, o la reducció de la infiltració a causa de l'efecte del canvi climàtic. El projecte es desenvoluparà sobre 5 casos d'estudi pilot i específicament el IIAMA analitzarà l'estat de l'aqüífer de Requena-Utiel.

Màgia i ciència

Jaime Gómez és d'aqueixos científic que fan que la ciència i les matemàtiques siguen divertides combinant-les amb la seua altra gran afició, la màgia. És membre del Membre de la International Brotherhood of Magicians, l'organització de mags més gran del món fundada en 1922. En el seu block El Racó de Jaime Gómez-Hernández o el programa de divulgació científica de la televisió de la Universitat Politècnica Placebus: ciència o màgia, pretén explicar temes científic-tecnològics que fa uns segles hagueren semblat màgics (i hagueren portat a més d'un a la foguera) i fer alguns trucs de màgia basats en la ciència.


Etiquetes