Joel Sartore el fotògraf de les espècies en perill d'extinció

Samarucdigital va acudir a la cita de National Geographic i Movistar Plus+ per a visitar l'exposició PHOTO ARK, que s'exhibirà en la Movistar Experience de València fins al 21 de gener de 2023 Ignacio Jiménez, biòleg, explorador de National Geographic i membre del grup d'especialistes de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (IUCN) ens dona les claus de l'exposició.

Gràcies a National Geographic i Movistar Plus+ els valencians podrem admirar l'obra del fotògraf de NATIONAL GEOGRAPHIC Joel Sartore un dels més grans fotògrafs de naturalesa i més compromesos. L'exposició fotogràfica PHOTO ARK, a on el públic de totes les edats podrà gaudir d'una selecció de més d'un centenar de fotografies que resumeixen a la perfecció el treball de Joel Sartore i l'afany del fotògraf nord-americà per mostrar al món què significa la biodiversitat i les conseqüències de posar-la en risc.


L'exposició recull un extens catàleg d'imatges preses per l'explorador i fotògraf durant vint anys de treball dedicats pràcticament en exclusiva al seu projecte documental PHOTO ARK. El resultat és un arxiu d'imatges que ja supera les 35.000 instantànies i reuneix al voltant de 13.000 espècies animals. D'elles, algunes ja han desaparegut i altres estan en risc de fer-ho si no es posen en marxa les mesures necessàries. L'objectiu de Sartore és conscienciar sobre l'amenaça d'extinció d'algunes espècies i la necessitat de conservar la biodiversitat.

Ignacio Jiménez, biòleg, Explorador de National Geographic i membre del grup d'especialistes de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (IUCN) és l'ambaixador d'aquesta exposició. "La crisi de pèrdua de biodiversitat és la germana siamesa de la crisi pel canvi climàtic. Ambdues actuen en simultani amenaçant el funcionament no sols dels ecosistemes globals sinó de les societats humanes. Les espècies amenaçades són els indicadors d'aquesta doble crisi global i les fotos de Sartore serveixen per a posar rostre a tots els "companys de viatge" que s'estan perdent en aquest procés", comenta Jiménez.

Joel Sartore: "és una bogeria pensar que podem destruir una espècie i un ecosistema darrere l'altre i no afectar a tota la humanitat. Quan salvem espècies, en realitat ens estem salvant a nosaltres mateixos".

 Ignacio Jiménez, biòleg, Explorador de National Geographic i membre del grup d'especialistes de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (IUCN)

Per a aconseguir completar aquest Arca de Noé fotogràfica, en la qual quedaran guardades per a la posteritat totes les espècies animals que hem conegut en el nostre temps, unes 20.000, Joel Sartore ha viatjat al voltant del món a la recerca d'aquelles més amenaçades, en un recorregut que fins hui abasta més de 50 països, entre ells Espanya, on ha estat diverses vegades i ha tingut ocasió de fotografiar espècies com l'os bru o el linx ibèric, ara mateix sota protecció per l'amenaça d'extinció que plana sobre elles, i que veurem integrades en la mostra exposada en la Movistar Store com una part destacada del missatge que PHOTO ARK i NATIONAL GEOGRAPHIC comparteixen per a preservar la naturalesa.

La fotografia de naturalesa portada a un altre nivell

La singularitat de PHOTO ARK té molt a veure amb l'estil triat per Sartore a l'hora d'immortalitzar als seus models. Cada animal posa davant la cambra amb la naturalitat i l'actitud d'un retrat autènticament humà. Per mitjà de l'ús de fons neutres i mirades captades per l'objectiu quan es dirigeixen a l'espectador, les fotografies de Sartore remeten més a una figura de reminiscències renaixentistes que a les tradicionals imatges que solem veure de fauna.

 Joel Sartore with Serval_cr Cole Sartore-National Geographic Photo Ark_ONA001-00013_HR

Gràcies a l'ús de fons de colors neutres, sobretot blanc o negre, Sartore aconsegueix que l'ull de la seua cambra capte a cadascun dels seus models de manera especial, dotant-los de personalitat. "Aqueixa mirada directa ens permet veure la bellesa, la gràcia i la intel·ligència que hi ha darrere de cadascun d'aquests animals, des de primats a insectes, passant per grans felins, rèptils i moltes altres espècies amb les quals compartim existència en aquest planeta", ha comentat el fotògraf sobre la seua tècnica, el resultat de la qual són retrats que no sols són increïblement bells, sinó íntims i commovedors.

L'objectiu de Sartore és continuar fent fotos fins que obtinga incorporar al seu arxiu el nombre més gran d'espècies possibles, especialment aquelles en major perill d'extinció. "M'agradaria que la gent es preocupara, s'enamorara i actuara", comenta sobre les sensacions que vol provocar amb PHOTO ARK, una exposició que és, a més, un projecte molt personal a través del que ens recorda que el futur de la vida en el nostre planeta mereix tota l'atenció.


Etiquetes