La caravel.la portuguesa, arriba a les nostres costes

Amb aparença de medusa, la caravel·la portuguesa (Physalia physalis) és en realitat un organisme colonial format per individus que s'especialitzen per mantenir viva la colònia. Es tracta d'un conglomerat d'organismes que s'associen com una colònia per sobreviure, ja que de forma independent no ho podrien aconseguir. Junts formen un hidrozoo de plàncton gelatinós, amb diversitat de funcions.

La caravel·la portuguesa o Physalis physalis, no es pot considerar com una medusa veritable, ja que en si constitueix una colònia de pòlips, entre els quals, els més característics són els que conformen el seu flotador o nemàtofor, que sol mesurar entre 15 i 30 cm. Els seus tentacles són molt llargs i estesos poden aconseguir els 10 m. El seu verí és molt potent i pot produir paràlisi. No són habituals en el Mediterrani, però poden produir-se entrades massives d'aquests eixams des de les aigües atlàntiques, particularment des de les aigües de l'arxipèlag de MadeiraAçores. En conseqüència, la seva presència en les aigües de la Comunitat Valenciana és esporàdica, i no generalitzada.

S'han detectat albiraments en les costes de: Benidorm, Calp i Sant Joan, entre altresProvocant el tancament temporal de les seues platges ,com les  d´Altea. Informa L´institut d´ecologia del Litoral.


Causes de la seva presència

La presència d'aquestes espècies se circumscriu al període primaveral, principalment a la fi del mes d'abril, estant associades a les entrades d'aigües atlàntiques, a conseqüència dels efectes de les borrasques. L'última d'aquestes, sobrenomenada Gisele, va entrar pel sud-oest de la península ibèrica, provocant l'entrada al Mediterrani de grans masses d'aigües atlàntiques, en les quals es trobaven a causa del desenvolupament del seu cicle vital, un gran contingent d'aquestes meduses. L'entrada d'aquestes meduses ha estat seguida pels mitjans de comunicació registrant-se un elevat nombre d'observacions a Huelva, Cadis, Ceuta, Motril, i recentment en el Llevant.

La incidència actual dels vents , provoquen l'arribada d'aquestes meduses a les costes alacantines. Així en l'última setmana s'han registrat gairebé mig centenar d'observacions a les platges de la província.

Permanència

La presència de caravel·les portugueses es limita a unes poques setmanes, així en l'última dècada les observacions registrades no mostren períodes superiors a les 3 setmanes, estant directament relacionades amb la incidència de vents. D'altra banda, un altre factor que contribueix a acostar a aquests exemplars a les costes alacantines, són els vents de llevant, la predicció del qual és que tendeixen a remetre per al cap de setmana vinent. Per tant, les previsions que es poden extreure són de possible presència o arribada d'aquestes meduses fins al divendres, en quantitats decreixents.

Les previsions de vents per al cap de setmana pronostiquen l'entrada de vents de component Oest i Sud, que evitaran el desplaçament d'aquests organismes cap a la costa.

D'altra banda, en les últimes hores no s'han advertit noves observacions de caravel·les portugueses pel que tot sembla indicar que el risc s'està dissipant.


Principals depredadors de la caravela portuguesa

Com a depredadors estan: les tortugues babaus Caretta caretta i de carey Eretmochelys imbricata, el llimac de mar Glaucus atlanticus ,el caragol violeta Janthina janthina, el polp manta Tremoctopus robsoni (els individus joves porten tentacles de Caravel·la portuguesa, presumiblement amb finalitats ofensives i/o defensius) i el peix lluna Mola mola, la seua dieta consta de meduses, però també pot incloure exemplars de caravel·la.

Recomanacions

Davant el possible albirament o arribada de meduses caravel·la portuguesa en les costes es recomana:

Si hi ha competicions de natació en aigües obertes o hi ha habilitat algun canal per a la pràctica d'aquest esport, garantir que hi haja assistència d'embarcacions de suport, o en defecte suspendre l'esdeveniment.

Evitar el bany, i en cas d'exemplars encallats a les platges, la seva manipulació. El personal de neteja de platges, ha de retirar-les amb l'ocupació de guants o pales. Les meduses retirades poden ser enterrades en parceles municipals, però mai a les platges.

Cal tenir en compte que en l'ésser humà, el verí de la caravel·la portuguesa té conseqüències neurotóxiques, citotóxiques i cardiotóxiques, produint un dolor molt intens.

La seva picada pot provocar forts dolors, vòmits i febre, nàusees i fins i tot resultar mortal. El seu verí és molt perillós i roman actiu fins i tot quan l'exemplar haja estat retirat a l'arena. En cas de picada, el primer és actuar per neutralitzar el verí retirant les restes dels tentacles de la nostra pell. Segons el lloc on ens trobem i en funció de la distància anar a un lloc de socors o a una farmàcia, es pot intentar rentar la zona amb alcohol o amb aigua salada. Mai utilitzar aigua dolça perquè intensifica els efectes.

Tampoc està recomanat utilitzar vinagre, alguna cosa que sí funciona amb la medusa comuna. Utilitzar després de tot el procés de cures una crema amb cortisona


Etiquetes