La carregada: paradigma de la lluita de les aus per a criar als aiguamolls

Els aiguamolls costaners de la nostra regió tenen un paper fonamental per a moltes espècies d'aus, un fet que és ben conegut. No obstant això, hi ha una espècie d'au aquàtica de la qual la major part dels seus exemplars visiten gairebé tots els aiguamolls costaners cada any buscant el millor lloc per criar. Es tracta de la carregada (Glareola pratincola). I no ho fa per plaer, sinó per la necessitat de trobar llocs adequats per criar. Us convide a descobrir les raons, seguint les anades i vingudes de les carregades.

La carregada o perdiu de mar és una au peculiar en molts sentits. En primer lloc, presenta un plomatge atractiu i vistós, que ofereix poques oportunitats de dubte o confusió als aficionats i amants de les aus: de coloracions marrons, amb un ventre blanc, pit groguenc, i una marcada gola groguenca i escaig vermellós amb la punta negra. Mentre està posada sobre el substrat, el seu disseny facial recorda la perdiu, fet que li confereix un dels seus noms en valencià (perdiu de mar). A tot això, s'uneix un vol potent però delicat, que sol acompanyar amb un reclam aspre característic i exhibició de la seua cua forquillada. En segon lloc, es distribueix per gran part de l'orla del Mediterrani, juntament amb un nucli de població oriental que ocupa el sud-oest asiàtic. Així mateix, mostra una distribució disjunta, amb poblacions reproductores també en algunes regions aïllades al sud del Sàhara i al terç sud-est del continent africà. No obstant això, de manera podríem dir que única, les seues poblacions nidificants a Europa, Àsia i Àfrica s'uneixen a les mateixes zones d'hivernada, situades al sud del Sàhara i costa oriental d'Àfrica.

Carregada o perdiu de mar. Foto: Pablo Vera

En tercer lloc, és una de les poques aus aquàtiques que es pot dir que durant l'època de cria desenvolupa uns hàbits principalment terrestres (per nidificar) i aeris (per alimentar-se). Encara que sempre fa el niu en llocs molt propers a l'aigua, ja que la seua principal font d'aliment la componen invertebrats voladors que tenen les fases larvàries a l'aigua, com ara les libèl·lules. Són aquests requeriments els que porten a la carregada a patir la major part de les amenaces que afronten les aus aquàtiques en els aiguamolls mediterranis: falta i alteració de l'hàbitat, mala gestió de l'aigua, molèsties de fauna assilvestrada, interaccions amb fauna silvestre, molèsties per activitats humanes i desplaçament dels cultius dels corresponents cicles biològics en aquests aiguamolls.

Desapercebuda mentre cova el niu

Una altra de les característiques poc comuns en una au aquàtica com és la carregada, és que es troba adaptada a utilitzar terrenys alterats, amb substrat remogut i amb molt escassa vegetació. En aquestes condicions, encara que sembla estrany per a un au de mida mitjana i vol vistós, la carregada passa totalment desapercebuda mentre incuba el seu niu. I d'això depèn en gran part el seu èxit, ja que aquests ambients, com poden ser illes desproveïdes de vegetació, plans halòfits afectats per forts temporals o maresmes, són ambients en què creixen predadors de tota mena, des de garses o gavines, fins guineus, mosteles, etc. o, en l'actualitat, també animals de companyia assilvestrats. Encara que puga semblar rar, en aiguamolls, els ambients naturalment alterats són molt infreqüents.

Carregada o perdiu de mar. Foto: Pablo Vera

En l'actualitat, la gestió que es realitza en els aiguamolls busca aconseguir un manteniment dels processos, creant hàbitats adequats per a espècies bandera i catalogats, com són algunes aus aquàtiques (com la rosseta, ànec capblanc), garses (agró roig, martinet ros ) o larolimícoles (on, a més de la carregada, s'inclouen els xatracs, gavines i altres limícoles com cames-llargues o alenes). Per això, les carregades es veuen obligades a compartir colònia amb xatracs i gavines, una situació no molt favorable que diguem, habituades a la tranquil·litat de les colònies monoespecífiques. Per aquesta raó s'instal·len en camps de conreus treballats en aquest període, o camins agrícoles no transitats, situats a l'entorn directe dels aiguamolls.

Al primer intent

Algunes carregades (poques) aconsegueixen treure la seua descendència en el primer intent, afectada per molèsties com la presència de predadors o els propis agricultors que treballen els seus camps, de manera que la major part perd les seues posades i es veuen obligades a emprendre un segon intent. I és aquest el moment en què comencen a aparèixer en altres zones humides com l'Albufera, un cop s'han inundat els arrossars. Per a elles és el segon plat, i, per tant, en dates tardanes, on tenen reduïdes expectatives de tirar endavant a la seua descendència. Però ho intenten, any a any, en diferent nombre de parelles i amb diferent èxit depenent de la disponibilitat d'aliment durant el període d'alimentació dels pollastres.

La seua adaptació a canviar de lloc on establir la colònia un colp sent perillar la posta, facilita que en només 1-2 dies inicien una nova posta en un nou lloc. Es pot dir que coneixen on se situen totes les colònies potencials, i escullen ràpidament aquesta segona o tercera opció. Curiosament, any rere any les carregades solen observar-se en les marjals de Castelló (Nules, Prat de Cabanes-Torreblanca) i Marjal dels Moros (entre Sagunt i Puçol) abans que en les colònies de l'Albufera. Bé podria ser un indicatiu que les carregades, després de passar l'hivern a l'Àfrica, tornen preferentment als llocs on van criar per primera vegada l'any anterior, tot i que infructuosament. També és cert que, molt probablement passen de llarg per l'Albufera, en trobar a finals d'abril i en l'actualitat gairebé tot maig amb els arrossars secs. La perdiu de mar, que depèn d'invertebrats voladors amb fases larvàries aquàtiques, no troba a l'abril i maig un hàbitat no ja adequat, sinó aquàtic, als arrossars de l'Albufera. D'acord a tot això, us preguntareu I com aconsegueixen sobreviure, any rere any, amb tanta dificultat i escàs èxit reproductor ?. Amb sort, alguna cosa en l'ecosistema fa “clic” i es desencadena una resposta en cadena en la seua població.

Carregada o perdiu de mar. Foto: Pablo Vera

Un segon "click"

És, precisament, el que ha passat aquest any amb les libèl·lules en els arrossars de l'Albufera: una emergència sincronitzada de milions i milions de parotets (Sympetrum fonscolombii) en el moment en què les carregades decidien on fer el seu segon o tercer intent de la temporada. La raó d'aquesta emergència massiva de libèl.lules, que no és igual cada any, no és ben coneguda. En qualsevol cas, amb tal abundància d'aliment, que capturen en vols vertiginosos i acrobàtics, podran alimentar els seus pollets durant el creixement. Només cal un segon clic: que no apareguin predadors ni molèsties humanes en els llocs que han escollit per al seu últim intent de la temporada. Si no n'hi ha, aconseguiran reclutar un important contingent de joves a la població. Si n'hi ha, suposarà un nou any amb fracàs de l'espècie. Així de fina és la línia que separa l'èxit del fracàs d'aquesta espècie, que ens ha mostrat les escasses llums i abundants ombres dels aiguamolls de la nostra regió. Amb sort, a l'agost podrem gaudir de grans grups de carregades caçant libèl·lules i altres insectes voladors sobre els arrossars, en els cordons dunars o en camps en guaret i pastures propers a aiguamolls. Per a això, també nosaltres hem de posar el nostre granet de sorra, i gaudir de les carregades amb prudència, mantenint la distància respecte als nuclis poblacionals.

Saber que les carregades veuen en la teua presència una amenaça és ben senzill: començaran a volar sobre el teu cap en grup, amb un gran escàndol. En aquest cas, allunyant veuràs com les carregades tornen a dedicar als seus nius i a capturar insectes. I, finalment, una pregunta a l'aire: us imagineu què passaria si els arrossars en què hi ha colònies de perdiu de mar, com els de l'Albufera, estiguen sincronitzats amb els cicles naturals, ia finals d'abril es trobessin amb aigua, i en plena emergència de libèl.lules i altres invertebrats? La perdiu de ho agrairia. I com ella, una llarga llista de fauna aquàtica, no només aus.

Nota final: hi ha un projecte de seguiment de la perdiu a la Comunitat Valenciana. Si fotografies una au amb anelles de color en una de les seues potes, és molt útil enviar la informació de l'observació al coordinador del programa, Pedro Marín: gvpmarin@hotmail.com

Etiquetes