La caseta de les marietes o l’horta a l’escola

Podria ser el títol d'un conte infantil però és una part del projecte d'hort escolar-ecològic del Col·legi Públic Cervantes d'Alboraia, a la comarca de l'Horta Nord. Participen els 450 alumnes del centre i construir una casa per a les marietes implica ensenyar-los educació ambiental i sostenibilitat, estos insectes es mengen les plagues. L'hort és un laboratori viu on aprenen tècniques ancestrals, a treballar en equip i valors.


L'hort ha crescut a un terreny lateral de les instal·lacions del centre cedit per l'ajuntament. 100 metres quadrats de vida feta cavallons de faves, cebes i alls tendres. En un cantó està la caseta, una caixa pintada pels alumnes més menuts amb flors i marietes perquè estos insectes la troben atractiva i entren a habitar-la. Els menuts han aprés que són beneficiosos perquè s'alimenten d'algunes de les plagues que poden fer malbé el que han plantat amb tota la il·lusió.

ha sigut peça fonamental per posar-lo en marxa, preocupats perquè els xiquets, que viuen envoltats de l'horta d'Alboraia, no tenien cap vincle amb la terra o desconeixien el procés de cultiu dels aliments que creixen a uns metres de les seues cases. Tot el treball és cooperatiu i inclusiu. Segons Ami Ferri, membre de l'associació de pares i mares del Cervantes, "l'hort és un laboratori viu que permet treballar coneixement i també valors: “és un projecte educatiu on participen xiquets, famílies, mestres i equip directiu o del menjador”.

Iaios i pares llauradors han aconseguit la terra-flor per a l'hort i han ensenyat els menuts el que ells han aprés de generació en generació; que hi ha plantes que són bones veïnes com les faves i les carxofes i d'altres que només volen la calor de l'estiu. Segons Ami: “es tracta d'ensenyar-los les tècniques tradicionals amb les noves tecnologies aplicades al camp, tot des d'una perspectiva ecològica i sostenible”.

Des dels menuts de 3 anys fins als majors de 12, tots aporten el seu esforç. Els veiem vigilant la planta de compostatge casolana que han posat en marxa, eliminant les males herbes o escampant la palla d'arròs, l'activitat que toca hui. Cada setmana reben visites d'experts que els expliquen com tirar endavant la collita de manera sostenible i reutilitzant els residus que genera el camp. Lucia Moreno, d'treballa en el banc de palla de l'arròs de l'albufera. Els ha dut este material per ensenyar-los una tècnica tradicional, l'encoixinat: “és una cobertura amb la palla i això afavoreix que quede la humitat en la terra, que no s'evapore tant, i també, com és una coberta que tapa la terra, i com cobreix la terra impedeix que cresquen les males herbes, les que puguen competir amb les nostres verdures.”

També han aprés com és la planta de l'arròs o com es trau la seua corfa a la manera tradicional.

Mario Jiménez, de, els explica quines són les aus beneficioses per a les plantes de l'hort:"que entenguen que no només hi ha pardalets que venen i els piquen les fulles de les lletugues o es mengen les llavors sinó que hi ha també altres pardalets, inclús de vegades són els mateixos, que mengen plagues, que mengen insectes, que mengen erugues, mosquits i que ajuden a mantindre el propi ecosistema agrícola i el mateix cultiu".

I els menuts encantats. Alguns estaven convençuts que les verdures creixien al supermercat. Ara ja han provat el fruit de la seua primera collita, alls tendres. Tot un descobriment per als paladars infantils.

Etiquetes