‘Per unes platges sostenibles’ conciencia sobre sobre la conservació del sistema litoral

Les platges de València són referent internacional per la seua qualitat mediambiental i en 2018 la província compta amb 31 platges amb aquest guardó que premia la qualitat ambiental, l'accessibilitat i la conservació

La protecció dels mars i els oceans, així com la prevenció dels impactes ambientals negatius sobre aquests ecosistemes, són l’objectiu principal del Dia Mundial Marítim i la Diputació de València, que a través del seu servei de Medi Ambient treballa durant tot l’any per conservar la qualitat ambiental d’aquests espais, es suma a aquesta celebració que promociona l’Organització Internacional Marítima (OIM), al si de l’ONU. 

La corporació provincial desenvolupa campanyes de neteja de platges en primavera i en estiu, durant la temporada alta de bany, i també realitza tasques de recollida de residus dipositats durant els temporals a la tardor. A més, per tal de mantenir la qualitat ambiental d’aquests ecosistemes, l’àrea de Medi Ambient també realitza treballs de conservació i protecció dels cordons dunars mitjançant el desenvolupament de vegetació embrionària per a la consolidació i el creixement de les dunes. 

La gestió ambiental de les platges és de gran importància, però també ho és la sensibilització i conscienciació, per a fomentar una actitud proactiva del ciutadà en la conservació del sistema litoral. Per açò la Diputació de València organitza la campanya “Per unes platges sostenibles”, que centra els seus esforços en la divulgació mediambiental i la conscienciació sobre els efectes del canvi climàtic i la bona gestió dels residus de la platja.

Les activitats de la campanya instal·len als passejos marítims estands informatius i un termòmetre gegant on s'explica a la ciutadania el treball que realitza la secció de platges. Les tasques de conscienciació i divulgació científica expliquen la funció de la posidònia com a embornal de CO2, així com la fragilitat dels sistemes dunars i la dependència d'aquests per a la conservació de les mateixes platges. A més, es faciliten cendrers reutilitzables per al dipòsit de burilles i altres residus menuts, informant els usuaris la problemàtica que generen aquests residus.


Les platges són un actiu mediambiental molt important, ja que aporten riquesa biològica, recursos i serveis ambientals

Les platges de València són referent internacional per la seua qualitat mediambiental. Cada any, la Fundació d’Educació Ambiental otorga els premis ‘Bandera Blava’ a les platges i ports esportius de major qualitat ambiental en més de 30 països. La Comunitat Valenciana és la comunitat espanyola amb més banderes blaves en 2018, un total de 132 distincions.

Les platges del litoral valencià atresoren un gran valor natural, social i econòmic, ja que a més del seu gran atractiu turístic i econòmic, aporten riquesa biològica, recursos i serveis ambientals que resulten fonamentals per a mantenir la nostra qualitat de vida, però també són un sistema natural fràgil on conflueixen el medi fluvial i marí. Els sediments transportats pels rius al llarg del seu recorregut, desemboquen en la mar i alimenten les platges. Les infraestructures que s'instal·len a la mar, com els espigons o els ports modifiquen la dinàmica dels sediments de les platges i poden afectar en la seua desaparició i regressió.

Des de la platja del Racó de la Mar, a Canet d'en Berenguer fins a la Platja de l'Aigua Blanca, a Oliva, València compta amb 31 platges urbanes i salvatges que ostenten aquest guardó internacional a la qualitat ambiental.

El món marí i els ecosistemes de platja, espais amenaçats

La Terra és coneguda com "el planeta blau" perquè dos terços de la seua superfície estan coberts per mars i oceans. Aquests tenen una importància crucial en la regulació del clima terrestre i han sigut imprescindibles per a l'evolució de la vida. Els mars i els oceans estan connectats entre si i és per això que es fa necessària una política global que permeta la seua conservació a escala planetària.

En 1948 en Ginebra tingué lloc la constitució de l'Organització Internacional Marítima (OIM), un organisme depenent de l'ONU que vetlla per la seguretat i la protecció del transport marítim i la prevenció de la contaminació de la mar pels vaixells. El Dia Mundial Marítim té com a objectiu conscienciar sobre la importància de mantenir la qualitat ambiental dels mars i els oceans i prevenir els impactes ambientals negatius. En 2018, l'OIM celebra el seu 70 aniversari.


Etiquetes