La cooperativa Sant Vicent Ferrer de Benaguasil té un pla

El canvi varietal i la cessió i concentració de parcel·les de cítrics sota contracte poden ser la solució a la decadència agrària.

Quan les enigmàtiques preferències dels mercats, l'abandonament de terra i l'embús en el relleu generacional amenacen amb arruïnar el camp valencià, cal buscar solucions imaginatives i innovadores. És el que ha fet la Cooperativa Rural Sant Vicent Ferrer de Benaguasil. Ha elaborat un pla de canvi varietal (varietats de cítrics més comercials) i un contracte de cessió de parcel·les que posarà en mans de la cooperativa la gestió dels horts implicats. El model ja està en marxa, i ha despertat l'interès d'altres cooperatives de Camp de Túria, i també d'altres comarques valencianes i castellonenques.

Els 600 socis de la cooperativa Sant Vicent Ferrer de Benaguasil reuneixen entre tres mil i quatre mil fanecades, la majoria de cítrics, en diversos municipis del Camp de Túria, però també a Paterna o a Chiva.

El pla de la cooperativa de Benaguasil és una experiència pilot que es pot estendre a altres casos i altres comarques, i que busca assegurar la feina dels centenars de persones amb treball fix o temporal que viuen de la cooperativa.

Una de les estratègies complementàries del pla és la introducció de pràctiques agràries més sostenibles, menys intensives en recursos naturals, i el desenvolupament del cultiu ecològic.

Etiquetes