La desaparició dels grans predadors terrestres valencians: el llop

El llop ibèric és una de les espècies de mamífers més amenaçada d’Espanya. La seua persecució per part dels caçadors i ramaders des de fa segles pels conflictes d’interesos han fet reduir les seues poblacions fins fer-lo desaparèixer de molts territoris, com ocorre a la Comunitat Valenciana.

Podcast À Punt Media

La toponimia no enganya: el llop ibèric, Canis lupus signatusva, habitar les terres valencianes a zones com l’alt del llop, barranquet del llop, clot del llop, la font del llop… Però què ha passat amb ells? L’última captura a la Comunitat Valenciana tingué lloc en 1987 en Morella (Els Ports), on es va capturar un mascle. Els qui encara recorden al llop esmenten que en 1953, en Sinarcas (Requena-Utiel), va ser abatut l’últim llop de la província de València. I hi ha qui diu que podria reaparèixer per l’augment de la població de les espècies de les quals s’alimenta com el cabirol. Analitzem com va desaparèixer, quina és la situació actual i què caldria fer per afavorir que aquesta espècie torne a la Comunitat Valenciana i per a conviure amb ell en cas que torne. 

Entrevista amb Vicente Urios  

Vicente Urios és biòleg i director del grup d’investigació en zoologia de vertebrats a l’Universitat d’Alacant. La seua tesi doctoral va tractar sobre el llop ibèric i ha seguit el moviment dels llops que varen entrar a Morella en els anys 80. La seua tasca investigadora l’ha dut a investigar sobre el passat del llop ibèric a la zona de Fredes (Baix Maestrat).

Foto: Vicente Urios

Entrevista amb Àgueda Vitoria

Per conèixer per què va desaparèixer el llop ibèric a la Comunitat Valenciana parlem amb Àgueda Vitoria qui estudia, des de l’antropologia, la desaparició del llop de les comarques valencianes com a conseqüència, sobre tot, de l’acció humana. en el seu estudi ha recollit, entre d’altres, un extens corpus toponímic valencià relacionat amb el llop. 

Foto: Àgueda Vitoria

Tertúlia amb Vicente Urios, Àgueda Vitòria i Ramón Mampel  

A la primera Reunió Internacional per a la Conservació del Llop a Europa, que es va dur a terme a Estocolm el 1973 es va dir: “El llop, com tot animal salvatge, té el dret d’existir en el seu estat natural. Aquest dret no depèn de la seva utilitat per a l’Home, i deriva del que tenen tots els éssers vius a coexistir amb ell com a part integrant dels sistemes ecològics”. En el temps de tertúlia obrim el debat a tots els convidats del programa i afegim altres veus per diversificar el debat amb més punts de vista. A la tertulia s’incorporara Ramon Mampel, Secretari General de ma Unió de Llauradors i Ramaders per afegir el punt de vista dels ramaders i explicar els conflictes d’interessos que suposa la presència del llop.

Tweet sonor 


Com cada setmana, l’enginyer forestal Ferran Dalmau ens dura dades relacionades amb el tema del programa condensades en només un minut. 

So de la natura 

En el temps del so de la natura Batiste Miguel ens durà de nou als espais naturals a través dels micròfons d’ÀPunt. Què ens dura Batiste huí?


Etiquetes