La Diputació de Castelló posa fi a 40 anys d'abocaments residuals al riu Villahermosa a Argeleta

Amb la inauguració de la nova depuradora de Argeleta s'evita la contaminació del riu Villahermosa el que repercuteix positivament en el Paisatge de Rellevància Regional "PRR-06, Alt Millars, LIC Curs alt del riu Millars". A més la Diputació de Castelló avança en un dels seus objectius de legislatura: que tots els municipis de província compten amb un eficaç servei de depuració d'aigües.

Argeleta, un municipi de l'Alt Millars de la província de Castelló de menys de 1000 habitant, se situa a la vall que forma el riu Villahermosa envoltat d'altes muntanyes i grans extensions de bosc de pins i les alzines. Fins ara abocava les seues aigües residuals en el barranc Conchones, afluent del riu Villahermosa i subafluente del Millars.

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, el diputat de Sostenibilitat en la institució, Ignasi Garcia, i el diputat de Concertació, Ximo Huguet, han inaugurat hui juntament amb l'alcalde d'Argeleta, Aitor Balfagón, la nova depuradora del municipi. La instal·lació ha comptat amb un pressupost de 313.250,81 euros i evitarà que després de quaranta anys es continue contaminant el barranc del riu Villahermosa, on anaven a parar les aigües residuals de la població a causa de les tares que presentava l'antiga Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR).

Els treballs de construcció de la nova depuradora es van iniciar l'any passat a partir de la presa de possessió de l'equip de govern progressista de la Nova Dipuación, després de huit anys de tràmits que van arrancar amb un projecte inicial de rehabilitació de l'antiga EDAR, al qual els veïns van presentar al·legacions per entendre que no s'ajustava a les necessitats del poble. Posteriorment, en 2015, la Diputació i l'ajuntament van aconseguir l'acord de construir una depuradora en uns terrenys que adquiriria el municipi. Les obres han consistit en la instal·lació d'un nou col·lector d'entrada des de nucli fins a la nova depuradora i la construcció d'una nova EDAR que garanteixen el correcte tractament de les aigües residuals. També s'ha instal·lat un emissari de les aigües depurades.


Una reivindicació històrica del veïnat d'Argelita

El president de la Diputació, José Martí, ha manifestat que «hui és un dia important per a Argeleta i per a la Diputació perquè el que nosaltres volem és donar cada vegada més i millors serveis als municipis, especialment, als xicotets pobles d'interior». En aquest sentit, ha assenyalat que «a partir de hui, l'alcalde Aitor Balfagón podrà descansar, perquè per fi es veu satisfeta una reivindicació històrica del poble i els seus veïns, després de 40 anys d'abocaments al riu, que ara quedarà lliure d'aquesta contaminació». El'alcalde de la localitat ha agraït que la Diputació del Canvi haja donat una resposta satisfactòria a aquesta «reivindicació històrica del veïnat d'Argelita».

Tots els municipis de les comarques de Castelló connectades a una EDAR

Per part seua, el responsable de l'àrea de Sostenibilitat de la Diputació, Ignasi Garcia, ha indicat que aquest és un pas més en l'assoliment de l'objectiu del govern per a aquesta legislatura, que radica en el fet que «tots els municipis de les comarques de Castelló estiguen connectades a una EDAR» que sanege les aigües negres i evite la contaminació de les reserves hídriques dels aqüífers que «ens han de servir més tard per al proveïment i contrarestar les sequeres».

Les estacions de depuració d'aigües residuals (EDAR) de la Diputació van tractar durant l'any 2019 un total de 5.812.754 m³ d'aigua procedents de 99 nuclis de població menors de 5.000 habitants. El servei, que ja beneficia a més de 63.000 persones, s'ampliarà enguany a les localitats d'Argeleta, Matet, Pavías i Sorita, on preveuen posar en marxa tres noves plantes depuradores.


Etiquetes